2017-08-09 89 浏览
我中六暑假时常经过尖沙咀乐道,𠮶时18岁既我系新港中心返Part time,午饭时间我就行去乐道食Lunch,就连第一次约心仪对象食dinner都系...我同女朋友今日去左码头睇泡泡展览, 经过乐道时一个挂门外既餐牌吸引左我, 上面写「$298/$368既set dinner」, 价钱相当合理, 但最吸引我既系$369 set dinner里既菜式, 有猪排骨,肉眼扒同埋烩饭, 菜式差唔多一模一样, 但我依然记得上次啲菜式唔好食同贵...不过我女朋友极力坚持下,我地入左去Candies Foodies。里面都算宽敞,枱与枱有足够空间,俾到我同女朋友足够私人空间。我仍然记得上次,枱与枱好窄,结果我变左怕丑仔,唔多出声。另外,佢地有提供window seat,自己一个黎坐window seat睇下书都好写意。灯光稍暗,亦唔太嘈杂,最适合二人晚餐。 我唔信邪,叫左$369 set dinner。三分钟后就有餐汤,餐汤系南瓜汤,每一啖都饮到浓郁既南瓜,少量南瓜蓉增加左口感。我女朋友唔食南瓜,所以两杯都系我饮,正! 饮完餐汤就送上前菜,我地拣左猪髀骨。虽然冇任何酱汁附上,不过都好够味,肉质唔「鞋

南瓜汤

饮完餐汤就送上前菜,我地拣左猪髀骨。虽然冇任何酱汁附上,不过都好够味,肉质唔「鞋」之余,食既时候仲啖啖肉,唔系好似我咁得排骨。成身无一忽好肉,呢句系心仪对象曾经讲过嘅一句话。
猪髀骨

主菜我哋叫咗肉眼扒同烩饭,肉眼扒系心仪对象嘅飞佛,可惜果次晚餐嘅肉眼扒唔好味,但今次就唔同啦!我女朋友食第一啖嘅时候已经赞不绝口,话肉眼扒冇咩筋容易咀嚼,加埋𠮶烧汁有少少酒味,系完美配撘!而且块肉眼扒足足有九安士咁多,的确扺食。另外值得一赞嘅就系配料,配料有翠玉瓜,婑瓜同细薯仔粒,其中翠玉瓜同矮瓜稍为烧过,更加惹味。

烩饭方面,我哋叫咗北海道带子烟三文鱼菠菜忌廉汁意大利烩饭。烩饭食落好烟靭,加埋忌廉汁好creamy,带子亦好鲜甜,煮得恰到好处。我地食完烩饭都唔会觉得顶住𠮶肚子,分量方面啱啱好。
北海道带子烟三文鱼菠菜忌廉汁意大利烩饭

谂返𠮶时我同心仪对象第一次约会,就食咗间麻麻哋嘅餐厅,但佢𠮶时话唔介意,仲话同我继续揾更多有一流肉眼扒既餐厅,依家终于比我揾到啦,而且佢仲坐我对面,我哋可以一齐慢慢享受噜。多谢女朋友介意我怕羞仔同女得排骨!

所以,如果想同心仪对象约会,或者同女朋友二人晚餐,我觉得大家可以嚟candies foodies。价钱合理,职员好有笑容,最紧要食物有质素!

血雨
2017-08-06