呢日约咗个朋友喺MOKO食晏,佢带咗我去想试多时嘅「The Pantry & Chips Republic」。喺商场同层远处已经见到好大个广告指示,因此餐厅唔难揾✌🏻。入到去先发现餐厅面积原来唔系想像中咁大,因为个商场超级大,所以有少少反差感哈哈。环境好舒服,座位阔落,之但系真系好满座(估唔到平日Lunch Time都咁夸张!),Full House时有啲嘈🙉,哈哈。我知餐厅出名食班戟,不过原来都有卖好多咸食,仲有Lunch Menu添。价钱大约百中等一位,就咁睇唔算平,但食完我可以肯定讲佢值呢个价😜,加上喺大商场嘛,舖租实贵...。Daily Soup是日餐汤及Salad沙律,我哋各要咗一份,餐汤系南瓜汤🎃,几Creamy唔错。🥗沙律近似凯撒沙律,冇落醋汁啱晒我口味,而且我钟意佢加咗苹果粒同面包糠脆脆。Spicy Sunshine Burger & Chips($125),我冇谂过呢度嘅出品仲好食过汉堡包店😍,认真的呢。汉堡包无论造型定食材用料都好高质,斋睇块㶶边嘅菠萝已经好吸引。汉堡包高度啱啱好,揿扁少少可以一次过食晒咁多层🍔,面包算几松软。汉堡包馅料包括🐮安格斯牛肉汉堡扒、🍍菠萝
Daily Soup是日餐汤Salad沙律,我哋各要咗一份,餐汤系南瓜汤🎃,几Creamy唔错。🥗沙律近似凯撒沙律,冇落醋汁啱晒我口味,而且我钟意佢加咗苹果粒同面包糠脆脆。
Spicy Sunshine Burger
汉堡包馅料包括🐮安格斯牛肉汉堡扒、🍍菠萝、🇲🇽墨西哥辣椒、🧀车打芝士、🍅蕃茄同生菜。汉堡包最特别在于个酱汁,因为辣辣哋好惹味,加埋菠萝就变得有啲夏威夷风情。啡绿色嘅辣椒好辣🌶️,自行判断挑唔挑走去⚠️。牛肉汉堡扒亦好好食😋,牛味浓郁,而且相当Juicy。
Spicy Sunshine Burger & Chips
搭配嘅炸薯条🍟亦都唔错,首要系热辣辣新鲜炸起,所以斋点茄汁已经食到舔舔脷。
Seafood Linguine
Seafood Linguine($138),🍝龙虾汁海鲜扁意粉卖相吸引,因为面头就已经有好多唔同款式嘅海鲜,以及大量车厘茄。
Seafood Linguine
餐厅出手唔吝啬,海鲜有🦐虾肉、🦑鱿鱼、青口同带子仔等,最重要系每样海鲜都好新鲜,唔系雪藏货雪到冇晒味道,咁先至唔会做坏招牌㗎嘛!
Seafood Linguine
龙虾汁扁意粉本身都好好味,扁意粉口感冇得输,非常弹牙做到Al Dente嘅效果👍。龙虾汁虽然冇龙虾汤咁浓郁,不过用来做意粉挂汁都已经好足够。
Tiramisu Pancake
Tiramisu Pancake($112),正如上文开端所讲,The Pantry最出名就系食班戟🥞,一场嚟到唔系唔食啊?更何况甜品系放第二个胃㗎嘛😗。班戟口味有几款拣,例如原味、焦糖炖蛋、绿茶同芒果等,不过佢有提拉米苏口味嘅话,基本上我都唔需要心大心细,一定食佢。班戟制作需时,所以差唔多食完主菜就可以叫餐厅准备。
Tiramisu Pancake
甜品摆盘超靓💕,用朱古力酱画碟,加埋士多啤梨同蓝莓点缀,尤如艺术品一样。两块Ricotta厚班戟叠埋一齐,上面淋上提拉米苏酱,再落埋燕麦松子仁就完成。旁边系咖啡糖浆☕️,食客可以自行决定落几多,个人认为糖浆唔太甜兼且同班戟好夹,落多啲都无拘。厚班戟口感超超超松化,好绵好Fluffy,但绝对唔系蛋白未熟湿笠笠嘅感觉,食完都唔会饱滞住。作为提拉米苏专员嘅我,觉得佢嘅Tiramisu酱亦好出色,有软芝士嘅元素。
Milkshake
Vanilla MilkshakeChocolate Milkshake🥛(原价$49, 跟餐+$25),餐厅亦都出名饮奶昔,跟午餐可以以优惠价加配,不过就只系得三款口味拣。比较特别嘅朱古力香蕉花生酱、焦糖脆脆、百利咖啡忌廉甜酒等冇得嗌,就算补钱都唔得,一定要比原价。谂落有点可惜,但基于钱嘅份上就算啦,无理由唔嗌平啲。奶昔甜甜的好饮,不过留意番饮完会几饱下🤰。
我今餐食嘅所有食物质素都非常好,除此以外,我亦好满意整体嘅用餐体验。一开始入座嘅时候见咁多人,我有啲惊出餐会好慢,始终都赶时间。不过事实上餐厅嘅上菜速度控制得好好,落完单冇耐沙律同汤就好快送上;当食完前菜不久,主菜亦会出现。店员们服务专业,主动提供小碟方便我哋Share食,而且亦对餐牌熟悉。可能有人会觉得上述系基本嘢,但佢能够喺繁忙嘅午市期间做到确系抵赞💯。
题外话,餐厅门口有个位置专做外卖订单🥡。
总括嚟讲,餐厅有好嘅声誉绝对唔系浪得虚名⭐️,皆因佢各方面都做得好好,冇乜可挑剔嘅地方。当然佢定价真系唔平,但帮衬完我又觉得佢标呢个价都好合理呢!我一定会再帮衬,希望佢可以喺其他地方开分店啦😉。最后,详细餐牌已上载以供大家参考🙏🏻。
2020-10-05