2014-04-22 727 浏览
又系烦恼食咩晚饭既时候喇,试多次泰皇悦啦,想食海南鸡呢 ﹗一落火车就打定电话叫外卖,去到即攞唔洗等麻。泰式猪肉生菜包加辣,上次食过麻麻地,尊登黎试多一次。一打开个盒已见到跟上次完全唔同,心谂我就系要依个喇 ﹗上次炒到好湿,好多水,白色猪肉无颜色,味道不酸不辣,无咩香菜香料 ﹗今次就唔同喇 ﹗香气直扑鼻孔,镬气够又热辣辣,颜色痒眼又炒得够干爽 ﹗香菜、葱头、洋葱都切得够幼细,味道更浓郁。即刻捞一捞再用生菜卷住食,正呀 ﹗够晒辣又香口,酸度刚刚好再夹著淡淡香菜,好味 ﹗真系认唔住要一口气食晒呀 ﹗刚才尊登将生菜放系冰箱一阵,食既时候先攞出黎。猪肉炒得香口干身,干葱、洋葱、香菜好惹味 ﹗用冰凉爽甜多汁生菜包住食,一冷一热、一脆一咽靭,味道丰富又几重口感,好味呀 ﹗食落又唔系觉得好辣乍㖞,又唔多见到有辣椒,我既劲辣后副作用又出现喇,火烧后栏啦,哈哈。去骨泰式海南鸡半只配泰式酸汁,除鸡翼外都去晒骨喇 ﹗传统地有麻油味,烚完鸡用麻油按摩过啦 ﹗鸡皮唔紧致,肉质偏腍而且唔够滑,唔关师傅厨艺事,系只鸡本身不太好啫 ﹗鸡肉本身无咩味,真系靠晒依个泰式酸汁喇 ﹗够酸带非常微既辣,好开胃,捞饭一定好正。食食

去骨泰式海南鸡半只配泰式酸汁,除鸡翼外都去晒骨喇 ﹗传统地有麻油味,烚完鸡用麻油按摩过啦 ﹗鸡皮唔紧致,肉质偏腍而且唔够滑,唔关师傅厨艺事,系只鸡本身不太好啫 ﹗鸡肉本身无咩味,真系靠晒依个泰式酸汁喇 ﹗够酸带非常微既辣,好开胃,捞饭一定好正。食食下突然谂起手撕鸡,如果依只系手撕海南鸡的话,必会更好味 ﹗

生命有 tick 2 㖞,今次好好味呢。
2013-05-25
等候时间
5 分钟 (外卖自取)