2022-08-13
每次吃omakase, 食材新鲜系预料中事, 最欣赏系师傅既心机同配搭. 早排生日, 朋友们订了这间餐应为我庆祝生日很多高级日本餐厅, 都装修得很靓, 这间当然不例外, 食之前已经浏览他们的网站, 但亲身去到, 比想像中更靓. 成日觉得, 装修靓的餐厅, 诚意唔会差得去边, 咁揼本去装修, 都会希望餐厅长做长有 (当然就算装修普通都会有诚意 )衬师傅准备食材时, 周围影下相, 室内装修无影, 佢地网站有影片有靓相. 只影左门牌及门口, 但可惜, 我原来唔记得影酒柜 (因为较少饮)食前菜果阵, 开左佢地自家既清酒, 朋友们比较喜欢清酒(其实咩酒都啱, 无酒不欢), 佢地之前来都未饮过, 呢只清酒都系早两日先开始卖, 朋友们梗系唔会放过试新野. 佢地话味道唔错. 只味好啱配前菜饮.前菜冲绳县水云菜伴北海道毛蟹及山芋蓉北海道粒贝刺身佐贺海苔配北海道赤海胆黑松露, 呢个系最最最好食既一道菜, 我encore 了一次, 有朋友要encore 两次和风慢煮北海道活八爪鱼, 慢煮两个钟, massage 一个钟日式蒸三重县赤鲍鱼配鲍鱼肝酱Encore 菜之一, 鲍鱼肝酱是重点, sa
早排生日, 朋友们订了这间餐应为我庆祝生日
前菜
冲绳县水云菜伴北海道毛蟹及山芋蓉
北海道粒贝刺身
日式蒸三重县赤鲍鱼配鲍鱼肝酱 Encore 菜之一, 鲍鱼肝酱是重点, sauce 追加, 饭也可以追加! 呢个组合正! 烟熏岛根县鲳鱼, 好重烟熏 寿司
换上另一枝清酒
朋友们, 饮完呢枝, 之后我点饮其他清酒?
和歌山县鲹鱼, 唔系饱到咁, 呢个都会系我encore 一道菜之一
千叶县障泥乌贼
岩手县石垣贝
吞拿鱼腩
宫城县塩釜中吞拿鱼腩
宫城县塩釜大吞拿鱼腩, 入口即溶是例牌动作
冲绳县车海老, 好鲜甜!!
长崎县赤鯥鱼
长崎县对马鲭鱼, cfu 话系某KOL 极赞的一道菜
师傅忙紧encore order Encore 之一.... 妈对不起, 你既鱼汤好好饮.. 都不及呢个鱼汤... 真系鲜甜到一个点. 甜品
我好少写食评, 但因为觉得餐厅真的好有诚意, 朋友们又为我带来难忘的生日, 所以百忙之中都写下一篇文笔唔系咁通畅既食评, 以表支持及留念.
谢谢朋友!
题外话/补充资料:
没有什么不快, 一行多人, 差不多食了四个钟..
加上朋友们本身多野讲, 所以cfu 们都好亘动