2024-08-13 1142 浏览
这几年,紧有一餐生日饭约不同嘅朋友去Senti 庆祝,今年都无例外。不过今年就系小妹大寿,所以chef Alex 就帮我设计了一个特别嘅menu for sharing. 我哋一共有8个人,安排坐喺餐厅嘅偏厅,有少少私隐,又可以避免嘈到其他人。For the starter, chef 准备了四款不同嘅ham 俾我哋送酒。有两款特别要提,36个月嘅iberico ham 以及 风干和牛片, 这两款真系非常非常好味😋食完三个头盘之后,就开始送上第一个main course,北海道帝皇蟹脚。chef Alex 做这个蟹脚,都系小妹第一次试到,真系好好味,煮到半生熟,跟著烧一烧,加上调教嘅sauce非常匹配, 锦上添花, 好食👍🏻第二个main course 系toothfish. 看似简单,但功力深厚。个鱼皮煎到金黄色,又香又脆👍🏻第三及四个主菜就系for sharing, 斧头扒及烤焗三黄鸡。斧头扒嘅生熟程度刚刚好,三黄鸡嘅presentation 非常cartoon, 皮香肉嫩。很好食哦😀真系多谢chef Alex 及 团队悉心安排🥰🥰

真系多谢chef Alex 及 团队悉心安排🥰🥰

Seared  scallop,  foie  gras  and  beef  cheek  croquette
Hokkaido  king  crab  leg
Toothfish
US  beef  prime  tomahawk
Roasted  whole  yellow  chicken
Hokkaido  king  crab  leg
Toothfish