2014-11-30
生日之时占中刚刚开始不久, 拣左去铜锣湾食饭, 之前呢间店之前因为熊本熊主题而大排长龙, 不过因为占中而冇哂人~ 咁难得即管试试!!餐厅食既主要系日式洋食, 今次就拣左一个饭同意粉黎试, 另外cocktail 买一送一, 于是又叫左两杯试试!冲绳塔可饭(Taco Rice)塔可饭系呢间餐厅既主打菜色, 系冲绳既特色食品。呢道菜起源系墨西哥既Taco, 即系墨西哥既粟米脆饼夹上菜、辣肉酱、芝士等等。冲绳人就改良将粟米脆饼变成饭, 捞埋菜、辣肉酱、芝士黎食。第一次食感觉好新鲜好FRESH, 一般食Taco食得多会觉得好热气, Taco rice 就冇咁既感觉, 主因系加左大量沙律菜, 食落就唔会热气同漏, 加上肉酱同鸡蛋食落感觉唔会好似斋沙律咁寡, 好有层次!忌廉烟肉意粉(Carbonara)之前食评都讲过要起香港揾到好食既意粉真系好难。呢间既意粉就做得不错! 拍得住欧洲水平! 忌廉汁用番鲜忌廉煮, 而唔系垃圾意粉酱, 好creamy好滑好有奶香, 烟肉煎得十分香脆, 加上意粉煮得岩岩好, 唔会太淋, 加上温泉蛋成个配搭系完美! 伴碟既丹麦面包(Danish Bread) 都不是省油的灯
餐厅食既主要系日式洋食, 今次就拣左一个饭同意粉黎试, 另外cocktail 买一送一, 于是又叫左两杯试试! 冲绳塔可饭(Taco Rice)
塔可饭系呢间餐厅既主打菜色, 系冲绳既特色食品。呢道菜起源系墨西哥既Taco, 即系墨西哥既粟米脆饼夹上菜、辣肉酱、芝士等等。冲绳人就改良将粟米脆饼变成饭, 捞埋菜、辣肉酱、芝士黎食。第一次食感觉好新鲜好FRESH, 一般食Taco食得多会觉得好热气, Taco rice 就冇咁既感觉, 主因系加左大量沙律菜, 食落就唔会热气同漏, 加上肉酱同鸡蛋食落感觉唔会好似斋沙律咁寡, 好有层次! 忌廉烟肉意粉(Carbonara)
之前食评都讲过要起香港揾到好食既意粉真系好难。呢间既意粉就做得不错! 拍得住欧洲水平! 忌廉汁用番鲜忌廉煮, 而唔系垃圾意粉酱, 好creamy好滑好有奶香, 烟肉煎得十分香脆, 加上意粉煮得岩岩好, 唔会太淋, 加上温泉蛋成个配搭系完美! 伴碟既丹麦面包(Danish Bread) 都不是省油的灯, 十分之松软, 用黎点意粉汁食好正! Cocktail
忘记左呢2杯cocktail 既名, 不过两杯都唔好饮, 其中后面紫色果杯好重药水味, 2杯都饮唔哂, 睇黎呢度D野饮麻麻地....
总括而言, 食物一流, 但野饮伏伏, 环境坐得十分舒服, 气氛都好好, 岩哂朋友谈心同埋情侣拍拖