2024-09-05
今天天气又热又焗,和朋友看到招牌写着豆浆任饮就立即入去。其他餐厅一杯饮品根本都唔够饮。虽然是生煎包专门店但菜品也很多选择,亦见到很多人一起包生煎包同小笼包,真系新鲜,叫咗几个嘢食,包括原味小笼包、麻酱手撕鸡粉皮担担面、鸡丝酸辣汤、蟹皇生煎包。4粒小笼包,粒粒外皮薄透,馅料丰满,调味带有微微咸,肉馅鲜香,最钟意咬下去时鲜美的汤汁爆晒出嚟,好饮好食。搭配埋少少醋和姜丝更加好食,做得几传统。麻酱手撕鸡粉皮啲麻酱香浓、粉皮的Q弹。手撕鸡肉质鲜嫩,令人食唔停。朋友食咗招牌担担面,担担面花生高汤底浓郁,面条索汁又有咬口,每一口都充满了花生的风味,非常满意。鸡丝酸辣汤的酸辣平衡得非常好,汤底清爽却又带点微微的辣意,初次尝试嘅我觉得几特别,而鸡丝令成碗汤更加丰富。蟹皇生煎包外皮金黄酥脆,内馅鲜美,汤汁浓郁,而且食𠮶阵仲见到好几大粒蟹膏,真系有啲惊喜。特浓豆浆口感滑顺,浓厚的豆香,任饮都做得一啲都唔求其。
特浓豆浆口感滑顺,浓厚的豆香,任饮都做得一啲都唔求其。