2018-07-22
行完 pop corn 路经帝景湾, 比佢d落地玻璃吸引著就行左入了睇下豪宅。行过见到有间火锅店,老板话佢哋用生铁镬打边炉嘅,我哋见咁特别就入咗嚟试试喇!果然!冇令我哋失望🤩我哋拣咗汤底黄金鸡汤$188入面有花胶、虫草花同半只鸡; 简左汤底后,侍应提我地个汤滚咗之后可以饮碗先,再慢慢拣火锅嘅配料。哗! 生铁镬打边炉其实真系第一次。侍应一开始就攞啲水嚟帮我哋洗咗个镬,随即就喺我哋面前制作个汤底。先用姜蒜爆香个镬,之后再落花胶同鸡,仲有最重要嘅虫草花。炒香晒啲配料就加水冚盖,煮成个汤底。呢个汤净系睇配料都觉得好足料好补啊!然后老板就攞咗个九宫格过嚟,入边放左唔同嘅酱料畀你简。 入面有佢哋自家制嘅酸辣酱、沙茶酱、仲有火锅必备嘅炸蒜、生蒜、芫茜、葱。 另外好贴心咁样准备咗一支麻油净系睇以上种种已经觉得呢一间火锅店十分之贴心。我哋就叫咗个酱爆手打丸$128,包括柚子墨鱼丸、芥末芝心鲜虾丸、黑松露蘑菇牛丸、花胶粒北菇肉丸;每样都好有自己嘅特色 柚子墨鱼丸;浓郁既柚子蜜系入面,特别清香。如果你冇食过甜嘅丸,提议你应该要食黎下啦!芥末芝心鲜虾丸;真系十分有刺鼻既芥末,芝士充满成个口,但仍然都保持著虾既
果然!冇令我哋失望🤩我哋拣咗汤底
黄金鸡汤$188
芥末芝心鲜虾丸;真系十分有刺鼻既芥末,芝士充满成个口,但仍然都保持著虾既鲜味。
黑松露蘑菇牛丸,黑松露味比蘑菇抢去,但系食得出牛丸十分新鲜。
花胶粒北菇肉丸就令到我谂起屋企人整的香菇肉饼,因为系完完全全系屋的味道。;但系比普通肉丸嚟得弹牙爽口。
美国肥牛$98
切得比一般嘅火锅店厚不过美国肥牛可能就比较肥啦
白鳝片$88
好新鲜肥美,食落去十分嫩滑一定唔系摆喺冰箱嘅急冻货。
薏米柚子冰$28
棒住个灯泡打卡配埋个柚子墨丸食,非常解渴
整体嚟讲真系值得一试。第一👍🏻你冇食过用生铁锅打边炉;第二✌🏻食材整体嚟讲系十分之新鲜; 第三,最重要系,十分足料!