2022-08-11 538 浏览
最近先知原来观塘有几间出名饺子店,而今次呢间听闻午餐或晚餐时间匀需排队嘅小店,最广为人知。我系冲著佢嘅特色饺子而慕名而来,但排队实在唔啱我嘅性格,所以决定买生饺。晚上5点尾嚟到,店外已经有人排紧队,好夸张!!😧本身谂住买生饺,但嚟到先知原来无得即场买😨,反而要早三日系FB落单,仲要过埋数先可以喺门市取货….甚少踏入观塘嘅我,睇嚟无缘食到。😭点知隔左几日去佢个FB发现原来而家做紧新界生饺送货服务!!😲 虽然已经截左止,但我照Send订单去踫下运气,居然订到🙊。虽然每盒价格比门市贵$3-$4,但唔驶去到咁远拎、又可以试到观塘出名饺子,总要付出少少嘅~😏黑松露芝士猪肉饺 $66/打由于松露几抢味,芝士同猪肉香已被盖过,所以味道比较单一。调味方面可能因为有芝士,所以咸左少少。至于松露就香得嚟唔会觉得好化学,不过猪肉馅比较高,油腻感较重,好易溜。蒜心鲜虾猪肉饺 $64/打呢款有惊喜,估唔到蒜心咁出味,仲带点脆口、原只虾仁又弹牙,口感唔错。由于馅料有蔬菜类,所以食落唔油腻。滚饺嘅饺子唔算大只,亦唔系爆馅款,但胜在口味特别。两款饺子中,蒜心味最令人惊讶同推介。

蒜心鲜虾猪肉饺

黑松露芝士猪肉饺

黑松露芝士猪肉饺 $66/打

蒜心鲜虾猪肉饺 $64/打

呢款有惊喜,估唔到蒜心咁出味

2022-08-10
外卖自取