2007-07-30
番咗嚟香港做嘢有半个多月,都未去过中环一带食过嘢。是日趁著阿K迟咗放工嚟唔切煮晚饭,我就提议去中环附近简简单单咁食番餐。唔驶响屋企煮𩠌,无论对阿K或者系我都系一件好事。我地去到摆花街附近一边行,一边睇吓店舖外面嘅宣传介绍。此文报导嘅烧味店宣传标榜「杨贯一」帮衬过,出动到阿一,我地谂呢度嘅水准唔会差到哪里去,所以我地决定嚟一趟「烧味晚饭」。我食亲烧味,一定会拣「叉肉饭」,因为一间烧味舖嘅水准,大部分都可以响「叉烧」同埋「烧肉」呢两大主力可以窥见。叉烧我就嗌咗半肥瘦,外表嘅色泽唔会太人工化,脂肪分布平均,咁好嘅猪肉,已经成功咗一半;蜜汁又冇落得过多,味道可谓拍得住湾仔嘅「再兴」。另一方面,烧肉嘅水准就差很远了,烧肉皮唔够脆,可能系整咗太耐,唔新鲜嘅缘故,最弊就系瘦肉部分十分之咸,简直系「咸得冇道理」、「瑜不掩瑕」。算了吧!这一顿饭都系廿五蚊咁上下,唯有安慰自己「好嘅一餐,唔好嘅又系一餐」,无需太计较啦!