呢排天气真系太热,午饭想食得清啲,又唔想行太远。所以越南好味馆都系耐唔耐会来的。虽然太子都系一个旺区,但呢间餐厅座落喺一个唔系太多人行过的地点,有点点隐世。我嗌左一个「鱼饼捞蒙」。够哂大碗,里面除了蒙粉外,仲有好多青瓜丝﹑红萝卜丝﹑葱油﹑莞茜﹑炸蒜,加上捞蒙的酸汁,里面有好多蒜同辣椒,真系好够清新!蒙粉够哂淋滑!鱼饼仲系岩岩炸起,热辣辣。鱼饼唔系求其炸鱼蛋就算,系真系鲮鱼肉,入面仲有好多香草(但系我食唔出系乜野香草。),好香口同埋有鱼味~朋友嗌左「香茅猪扖汤河粉」。店内有写住话个汤底系用60斤牛骨煲出来.,睇落去好清,唔油,闻落都好香!汤河仲配上好多莞茜﹑生洋葱同葱。食完个口应该会有阵味呵呵。我食左一块猪扖,炸得好通透,肉质好淋,淹得够哂味!唔错!无影相的冻柠茶,系青柠来的!够特别呀。比起普通柠檬,系无咁酸同无左一阵苦涩味。越南食物都算清新得来,又唔系淡而无味。所以我都几钟意食。唯一对呢间店有一点点不喜欢的就是,每次一离开,就会闻到成身都系油烟味,久久不散。坐在入面就唔觉,走左先发现。呢样野令到食客都几尴尬。

香茅猪扖汤河粉
鱼饼捞蒙