2023-02-26 1075 浏览
虽然同心望落怀旧味十足,更称不上打卡餐厅,但系佢嘅正宗泰味令我食足20年❤️🍴猪颈肉炒卷心粉$78 🌟🌟🌟卷心粉呢个菜式我都系第一次听,望落仲以为系切开一半嘅蛋炒肠粉!实际口感烟韧,更近似弹牙版嘅河粉。镬气重,配料香,可惜偏油腻,亦冇芽菜或者青柠等清爽配料,越食越济。🍴鸭肉汤河粉$58 🌟🌟🌟🌟泰式鸭肉河粉系香港比较少见,好食嘅更少之又少。不过同心嘅鸭肉河粉可以话数一数二!净系食个河粉就食到浓浓鸭肉味,河粉质地偏厚身偏韧,即使浸咗一阵都唔会发涨。汤头清润香甜,鸭肉浓郁松软,称唔上嫩滑,但老肉有老肉嘅浓香。**河粉转金边粉会更好食啊啊啊啊 ! ** 🍴酸辣椰奶鸡汤$78 🌟🌟🌟椰奶十分香厚浓郁,十分适合我呢种奶制品喜好者!但系酸辣二字,佢只占酸,几乎一啲辣味都冇。即使鸡汤开胃又醒神,香茅味十足,但系汤名同实际不符都要扣佢分啊!NOT SPICY!

🍴猪颈肉炒卷心粉
$78 🌟🌟🌟