2024-06-09 170 浏览
做完facial八点几,不如就返屋企前喺附近食埋嘢啦。行过去棉登径就见到有一间寿司店,见到佢嘅menu有甲罗烧。谂起上个礼拜食完甲罗烧之后又好想再食多次,所以就入去食下啦。入到去环境充满日式风情,见到天花板有唔同嘅日式装饰,甚至隔离有海报黐住点样食刺身。除咗大厅之外亦都有包厢,我仲见到包厢入面有吉卜力嘅poster。见到酒柜除咗日本酒之外,亦都有茅台同埋威士忌。我谂住嗌少少嘢食就够喇,所以就嗌咗一份寿司,两条串烧同埋最紧要嘅甲罗烧。佢哋系用电话点单,同时都会畀一本餐牌嚟我觉得好贴心,scan咗QR code佢有得畀你选择中定英文,咁就可以解决言语不通嘅问题。首先第一个上场嘅系甲罗烧,不过呢个同我上一个星期食嘅有啲唔同,今次嘅配菜就系有梳打饼。配料方面我就叫咗个海胆蟹味噌甲罗烧,亦都有配上鹌鹑蛋,葱同蟹籽。同人哋会有店员帮我烧,店员好细心咁样烧,除咗确保一定系熟之外,亦都会调教蟹盖唔同角度咁烧,务求口感同熟度都系一致。过咗一阵就已经烧好,蟹膏嘅香味已经扑鼻而来。放上去梳打饼度,软绵嘅蟹膏同爽脆嘅梳打饼完美融合,同样蟹膏系冇腥味,但相对上因为比较浓味所以海胆味减弱,再配上一梳梳嘅蟹肉同蟹籽
首先第一个上场嘅系甲罗烧,不过呢个同我上一个星期食嘅有啲唔同,今次嘅配菜就系有梳打饼。配料方面我就叫咗个海胆蟹味噌甲罗烧,亦都有配上鹌鹑蛋,葱同蟹籽。同人哋会有店员帮我烧,店员好细心咁样烧,除咗确保一定系熟之外,亦都会调教蟹盖唔同角度咁烧,务求口感同熟度都系一致。过咗一阵就已经烧好,蟹膏嘅香味已经扑鼻而来。放上去梳打饼度,软绵嘅蟹膏同爽脆嘅梳打饼完美融合,同样蟹膏系冇腥味,但相对上因为比较浓味所以海胆味减弱,再配上一梳梳嘅蟹肉同蟹籽,令到口感亦都再升一层次。 食完梳打饼之后都仲净低一啲蟹膏,就可以留待晏啲嘅特别用途。
话咁快就到寿司上场,我叫咗赤鬼海佬天反卷,系用蟹籽包住有天妇罗虾同青瓜嘅卷物。上面铺满三文鱼子,然后再淋上少少辣味嘅千岛酱。 值得一赚天妇罗嘅虾嘅炸皮非常之薄,食落去觉得冇负担,一啖咬落去三文鱼子嘅汁喺我口腔爆发,再连同寿司一齐显得相当益彰,三文鱼子嘅质素亦都好唔错,非常新鲜,所以一啲腥味都冇,而系全部都系鲜味。 微辣嘅酱汁嘅能够有提先同埋可以有减腻嘅作用。正当食到最后几嚿嘅时候我谂到将蟹膏放上去试下,估唔到又撞出新嘅口感,暖暖嘅蟹膏同冻嘅寿司好似冰火双重奏,而虾同蟹亦都非常之夹,我觉得系令寿司提升另一个层次。
最后讲讲两条串烧分别叫咗牛肉金菇卷,同香草腩肉车厘茄卷。香草腩肉车厘茄卷嘅腩肉肥瘦适中,唔会话过肥。 而佢嘅表面好似搽咗一阵烧鹅嘅玻璃芡咁样,非常之有光泽,令肉嘅表面望落通透,佢哋设计到系一口size,一咬落去车厘茄就爆汁喺口腔爆发,车厘茄唔会话好酸所以好易入口,再加上本身串烧嘅酱汁都系有少少甜,所以令到腩肉亦都唔会话太咸,串烧嘅香草亦都好够香,令咀嚼串烧嘅时候亦都弥漫一种香草嘅味道。金菇牛肉卷亦都系有查上佢哋嘅烧汁,而佢哋嘅火喉控制得好好,所以金菇亦都唔会话烧到㶶咗。 同人哋火喉控制得非常好,牛肉唔会话烧到好鞋口,烧汁亦增添甜味。而咬开入面就见到金菇仍然好湿润,食落去十分之舒服。

2024-06-06