2018-10-17
近段时间蒸气锅越开越多,之前都试过唔少,唯独今次,一试已经爱上那味道!当日来到嘅时候已经坐满人,好彩预先book枱,否则黎到唯有等。一坐低职员已经好好招呼,介绍是日嘅精选套餐,一于就跟足佢嘅介绍。等候上主菜嘅时候,先尝试佢地嘅前菜,另外多叫左碟椒盐豆腐,少少辣,几开胃,重要嘅系每粒豆腐炸到啱啱好,配上炸蒜,一流!主菜上场啦,打头阵嘅系刺身,唔好以为佢地系以蒸气锅为主,原来刺身同生蚝都好新鲜!跟住落来,各款时令海鲜陆续登场,侍应姐姐为我地将每款海鲜按次序地摆落蒸气锅,贴心地计时,令我地可以品尝佢地最鲜嘅一刻。马刀贝,蕃薯贝同圣子,蒸得啱啱好,新鲜海鲜嘅海水味非常突出。鲍鱼食落非常爽口,若有陈皮之类调味,味道相信更加吸引。扇贝肉质好弹牙,加上蒜蓉粉丝,几惹味。而虾肉质结实,食落就知新鲜。而我最欣赏嘅系黄花鱼,肉质嫩滑,火候啱啱好,原来当鲜味遇上火候啱啱好的时候,味道可以如此突出!而蟹亦系重点推介之一,蒸气锅绝对系将其鲜味带到另一个层次。蟹肉鲜甜,蟹膏浓郁,爱蟹之人实会感到满足。另外多叫左一碟牛,算系都特别嘅尝试,平时打边炉就试得多,蒸气锅就真系第一次,呢次嘅尝试可算系绝对值得一试嘅体验。味
另外多叫左一碟牛,算系都特别嘅尝试,平时打边炉就试得多,蒸气锅就真系第一次,呢次嘅尝试可算系绝对值得一试嘅体验。味质入口即溶,完全唔觉肥腻,感觉已经吸收了海鲜嘅鲜味。
食到呢度,已经有饱肚嘅感觉。跟住落来系农家四宝虫草花蒸鸡配乌冬加,似乎为丰富嘅海鲜餐作了个好好嘅补充,不过鸡味唔算好突出,但个乌冬似乎吸收了鸡同虫草花嘅精华,味道不得了!
来到最后,精华嘅所在,当然系最底嘅南瓜猪骨粥。吸收完所有海鲜嘅精华,系不用落任何调味料之下,味道已经升华到另一个层次。虽然到最后已经好饱,但点都要试一试,为今餐嘅丰富画上完美嘅句号!