2023-01-11
停摆咗3年嘅「细胞小组」活动,卒之因防疫措施放宽而成事,大家都经历艰难嘅日子,自然更想出嚟聚一聚。选咗美孚平台嘅「新上海饭店」,虽然小弟喺美孚街坊,但今次唔喺我主意,不过,呢间上海饭店上手就帮衬过,据闻喺子承父业,我就无深究,但转咗手就未试过喇。依家市况大致回复,所以,星期六晚嚟到,睇到近9乘满,好多都喺家庭客添。装修上就比较老派,平平实实,因为美孚大部份餐厅都喺做区内客生意,尤其平台上面添,甚少区外客专登走嚟。食物选择,一大张点菜纸底面两页就喺餐牌,都喺见惯见熟嘅上海菜,虽然店名叫「新上海」,但卖嘅都喺传统沪菜,无咩花巧嘢。茗茶收$3位,平日全日都唔收加一,喺星期六、日、假期晚市先收加一,算喺实惠。另外,仲有啲套餐餐牌,分4人、10人、12人,属全包宴,已包茗茶及加一,店主亦强力「推介」,不过,个人觉得好似唔太抵,都喺散叫就算。美味熏鱼 $72先嚟一道前菜,不过,有别往常所食嘅熏鱼,以往食到嘅,全喺唔会有酱汁,都喺干身嘅熏鱼,但呢碟就加咗汁酱上面,但话时话,作为前菜,佢嘅份量都几大碟。讲番啲熏鱼,肉质挺身而具咬口,有嚼头,入口带幽幽烟熏香味,唔算好强,感觉适中,加咗汁酱就啱啲唔喜欢吃
先嚟一道前菜,不过,有别往常所食嘅熏鱼,以往食到嘅,全喺唔会有酱汁,都喺干身嘅熏鱼,但呢碟就加咗汁酱上面,但话时话,作为前菜,佢嘅份量都几大碟。讲番啲熏鱼,肉质挺身而具咬口,有嚼头,入口带幽幽烟熏香味,唔算好强,感觉适中,加咗汁酱就啱啲唔喜欢吃得太干嘅客人。 小笼包 $42
嚟食上海菜,都比较少唔嗌小笼包,除咗好食,亦喺几试到师傅手势嘅沪式点心。外观上,折纹就唔算好靓好平均,但外皮搓得够晒薄,咬开就见里面有好多汤汁,肉质松化,食落唔觉太多肥猪肉,都算得上有水准。
红油抄手喺另一款出名嘅沪式点心,不过,同枱绝大部人都唔嗜辣,改为点咗一客菜肉云吞。无正式数,但一客好似有6只,啱啱好平均分唔使争,粒粒包得好丰满,填满晒菜肉,啲菜刴得细碎,口感不俗,加上汤头香浓鲜甜,所以,有得食又有得饮。 上海酸辣汤 $78
要一窝就够晒我哋分,其实,都好耐无饮过酸辣汤。成品都唔错,质感唔会太稀,又无话太糊;味道酸酸辣辣,唔会太呛喉,加上汤内好多料,木耳呀、笋丝呀……总之用料十足。 蒸银丝卷 $26
有人钟意食炸嘅,有人钟意食蒸,同枱较多老友喜欢后者,贪佢软软熟熟,口感极之松软,又唔黏牙,沾啲酸辣汤一齐食,更加正呀。 西芹鲜鱿 $85
呢个明显喺一道粤菜啦,做法都喺,纯粹大家啱食啲,所以,拣番道海鲜菜式。西芹好爽口,鲜鱿就好柔嫩,亦好够份量,但就嫌个茨汁比较糊身,影响咗少少口感。 黑醋骨 $80
卖相黑黑沉沉,感觉就唔抢眼,但就绝对喺真人不露相,个糖醋汁调校得非常之好,𠮶份黑醋嘅香味好沉实、好醇和,酸香微甜唔会有呛喉感,好有上海菜浓油赤酱嘅特色;而肉排大大件够厚肉,肉质又松化㖞,非常好食,喺是晚推介嘅菜式。 韮黄肉丝炒粗面 $68
最后嚟一碟亦富上海菜特色嘅炒粗面,简单只以韮黄同肉丝炒,再加啲银芽,所以,食落口有阵阵爽爽哋,但同样喺好好食,再者,啲面条好有咬口,真心唔错。