2024-07-29
《鳗工房 - 尖沙咀》近期唔知点解突然之间好Hit食鳗鱼,位于尖沙咀既鳗鱼店我已经留意咗好耐,今次趁冇咩人嘅时候就入去食咗个late lunch,去嘅时候唔使排队,但系我哋走𠮶阵时啲人已经要等位啦🤣餐厅嘅装修有啲和风,Menu入面嘅食物种类唔算好多,近排仲出咗人气大热嘅热香饼汉堡,不过入边包住鳗鱼同芝士🤤配搭极级邪恶,我今次仲要食咗个Double鳗鱼添💁🏻♀️双层芝芝鳗堡 $108呢一个汉堡嘅面包用咗热香饼代替,夹住咗两片厚厚嘅鳗鱼同埋芝士,蒲烧鳗鱼果汁本身甜甜地,同热熔咗嘅芝士味道劲合拍,所以就算个热香饼唔加糖浆都已经好够甜味,食落都几浓味㗎🥰如果觉得两片鳗鱼太Heavy的话可以拣返单片𠮶一款,一人食灯或者当下午茶都绝对够饱㗎💁🏻♀️白烧生烧活鳗丼 $188 套餐升级+$18另一款我同事就拣左鳗鱼丼饭配套餐,入面有咸腌菜、味噌汤同埋温泉蛋作配菜,平时食蒲烧鳗鱼就多,白烧活鳗的确比较少食到😉第一次试觉得个感觉都几好,用白烧嘅方式烧制鳗鱼,可以令到层皮脆卜卜,个肉质都几弹牙爽口,用少少盐调味已经好好食,都几下饭架
💁🏻♀️双层芝芝鳗堡 $108
💁🏻♀️白烧生烧活鳗丼 $188 套餐升级+$18