2016-04-19 6467 浏览
今日表姪女百日宴,被邀请到佐敦童军总会既金陶轩。如果系坐轮椅嘅,除咗可以系佐敦地铁站出,仲可以喺尖沙咀站经iSquare出口,穿过柏丽大道转左入九龙公园入口方向,就会去到。原先以为会食一啲正常酒席,点知表哥既安排非常有惊喜,菜单上边都有几个得奖菜式。因为唔系每一碟𩠌都影相,所以只系介绍几款。唔记得讲,依间餐厅采取会员制,唔系会员应该食唔到?(我唔肯定) 丽影红纱卷。睇个名真系唔知咩嚟,到上菜见到实物𠮶一刻,都系唔知咩嚟。经过耐心既侍应介绍,外面𠮶层炸既野(应该系米粉)包住左一块牛肉,再将个酱放入中间空心个位,仲可以放入口啦。外面𠮶层炸嘅嘢,非常松脆。入面块牛肉虽然有啲烟韧,但系松脆既外层相映成趣,加埋特别调制嘅酱汁,都算唔错。 紫袍罗汉烩龙皇。依一味𩠌,总共分为三部份。第一部份,系一块米通陪一件虾球,伴以带微辣既烧汁。第二部份,系原只大虾,比一块非常薄身既茄子包住虾身,伴以带咸既烧汁。第三部份,系一块日式紫菜卷,伴以带甜既烧汁。三个部份,各自都十分好食,味道都几有层次。但系整体嚟讲,好似三碟𩠌放埋一齐。 糖醋一字骨。三碟得奖菜式,依一味最好食。首先摆设都非常靓,好似一
今日表姪女百日宴,被邀请到佐敦童军总会既金陶轩。

丽影红纱卷。

紫袍罗汉烩龙皇。

依一味𩠌,总共分为三部份。

第一部份,系一块米通陪一件虾球,伴以带微辣既烧汁。

第三部份,系一块日式紫菜卷,伴以带甜既烧汁。

糖醋一字骨。

三碟得奖菜式,依一味最好食。首先摆设都非常靓,好似一座宏伟建筑物。香味闻落去有啲带酸,但系咬落去,有好香嘅蜜糖味,酸酸甜甜,肉身嘅表面仲有啲脆口。

脆皮椰子鸡。

依一碟我就冇影相,简单来讲就系炸子鸡,肉同肉中间有啲椰子酱。我其实觉得两者非常之唔夹,食咗一件就停手。

2016-04-16