2013-07-11 63 浏览
盛夏!外面气温热爆,走落地库,叹杯雪糕,爽晒啦!家乐坊商场个地库转型之后,旺咗好多,好几间食肆都长期有条小人龙。不过,之前近门口嘅Tutti Frutti,斋卖乳酪,太过单一,生意唔易做,尤其乳酪疯一过,好易无以为继,都仲未帮衬过就俏俏消失咗。换嚟新开嘅Spade by Lassana,由于店子唔单止主打法式雪糕,更有自家烘焙嘅咖啡、酥饼、精致嘅甜点,以及特色三文治,感觉更全面,嚟当正餐又得,下午茶小歇又得,饭后甜品都得,今晚就同朋友嚟个巨型雪糕、甜品小派对,让盛夏变成美味盛会!店子设计非常简约,白枱白櫈予人光洁明亮,门口大大个红底白字招牌,甚为抢眼。全店主要都喺啲活动二人枱,可以互相拼合,我就最钟意门口介绍Lassana Toast个易拉架,写住「欢迎拍照」,你啲嘢掂嘅,唔会怕被人抄,好食嘅又自然被人放上网推介,好过嘥钱卖广告啦!翻翻餐牌,原来都有几多嘢食,为免净食雪糕、甜品感觉太寡又太漏,先嚟两客三文治共享,垫垫肚,打打底。餐牌中嘅「Lassana All Day Set」,就喺店中嘅包点套餐,一共有6款面包供应,包括:巴马火腿法式香草包($39)、三文鱼法式墨汁包($39)、三文
盛夏!外面气温热爆
,嚟当正餐又得,下午茶小歇又得,饭后甜品都得
,今晚就同朋友嚟个巨型雪糕、甜品小派对,让盛夏变成美味盛会

翻翻餐牌,原来都有几多嘢食,为免净食雪糕、甜品感觉太寡又太漏,先嚟两客三文治共享,垫垫肚,打打底。餐牌中嘅「Lassana All Day Set」,就喺店中嘅包点套餐,一共有6款面包供应,包括:巴马火腿法式香草包($39)、三文鱼法式墨汁包($39)、三文鱼碎蛋牛角包($39)、火腿三芝士牛角包($34)、牛油果鸡肉沙律三文治($36)及凯撒鸡肉卷($34);另外,亦可加钱配是日餐汤、咖啡或茶(可选$30或以下热饮,如多过$30嘅需要补回差价)、Lassana雪糕(细杯装),收费为+$20选一款,+$35选两款同埋+$45选三款
,弹性颇大,食多食少,要汤定要咖啡,一切都好自主
牛油果鸡肉沙律三文治 $36

整体卖相不俗,三文治伴有杂菜沙律同烚蛋,而沙律菜新鲜度十足,亦食得出加咗少少油醋捞过
。份三文治唔喺就咁用上普通方包,包边香脆带点柔韧,而包心添加咗点黠香草,主材料嘅牛油果鸡肉沙律非常足料,不过牛油果偏少,鸡肉就好多,配上酸香嘅沙律酱,真喺几正
。而配菜仲加入埋青瓜、蕃茄、洋葱,制作用心嘅一份三文治。
牛油果鸡肉沙律三文治
三文鱼法式墨汁包 $39

加咗墨鱼汁所做成嘅法包,除外观好「墨汁」之外,味道又未至于啖啖墨鱼味咁,不过入口咸咸哋,个包身又挺香脆。同样加有青瓜、蕃茄……等配料,配合埋咸鲜嘅烟三文,入口味道富层次。
三文鱼法式墨汁包
南瓜汤(All Day Set补钱选项)
店中好似无单售餐汤嘅选择,所以无单价比大家参考,而是日餐汤有南瓜汤及野菌汤,小弟拣咗前者。南瓜汤色泽深橙,滔一羹仲见到丝丝南瓜蓉,南瓜味非常突出
,味道带甜,足见落足料,不过口感较粗,撞多少少忌廉相信效果会再好啲!
南瓜汤
鲜奶咖啡Caffe Latte(All Day Set补钱选项,单售中杯$28,大杯$32)

饮品有唔少类别,以咖啡最多选择,晌近期一本饮食杂志得知,原来店主之一喺大赛中冠军级人马,除经验丰富之外,更有唔少专业资格,据讲店中咖啡全部自家晌工场炒豆、烘焙
,依个已经喺一个亮点啦!除咖啡以外,仲有花茶、朱古力,仲有几款沙冰,大热天时就啱晒啦。鲜奶咖啡喺小弟偏好,所以今晚都喺拣佢,既然老细对咖啡有要求,自不然都要求店员冲出最好嘅咖啡奉客,拉花细腻晌卖相先拔头筹,饮落奶泡好丰厚,如丝柔滑
,而以据店员讲,佢哋啲咖啡豆嚟自巴西、尼加拉瓜、萨尔瓦多几国,咖啡因会相对低,而入口有轻轻果香,唔点带酸味,正
鲜奶咖啡Caffe Latte
阿法奇朵Affogato(All Day Set补钱选项,单售$40)

朋友点咗一杯阿法奇朵,唔喺因为钟意,纯粹因为好奇,睇餐牌嘅描述:一球雪糕拼双份意式浓缩咖啡,甚有卖点
。由于佢分类于饮品中嘅「意式浓缩咖啡」一栏里面,令我哋误以为佢都喺一款饮品,具体嚟讲,应该喺一款甜品至啱
,原来喺澳洲当地一款有名嘅甜品,雪糕之上淋上热辣辣咖啡。端上嚟嘅阿法奇朵,以透明玻璃杯盛载,一大球云呢嗱雪糕望见已有啲透心凉嘅感觉,而意式浓缩咖啡香气四溢,比起就咁食咖啡雪糕,咖啡味更鲜活跳脱
阿法奇朵Affogato
宇治金时(All Day Set补钱选项,单售细杯$32,中杯$36,大杯$40)

其实店内所售卖嘅杯装雪糕有两种形式,一种喺「Make Your Own」嘅车仔雪糕,由拣几多球雪糕、要唔要窝夫杯、加几多样配料都由你话事;而另一种喺「Lassana Ice Cream」嘅设定配搭,由7款基本口味嘅雪糕,加两至三样配料而成嘅指定款式。宇治金时,将绿茶雪糕放晌冰板炒至软滑,放上日日鲜制嘅窝夫杯内,再加埋日本丸子,淋上红豆,就成为好和风嘅指定款式,不过,今晚无丸子供应,有点可惜,但店家揾咗「金宝」(Crumble)代替,效果又唔错㖞
;另外亦可以好似我哋咁要求炒雪糕时加入红豆同炒,咁食起嚟红豆就更「匀巡」,红豆入口清甜,金宝香脆唔太重牛油,而绿茶雪糕茶味浓郁,由于店方所卖嘅喺法式雪糕,即喺制作时入加鲜忌廉,所以口感更柔滑丰厚,再者,据介绍全部雪糕都喺晌工场自家生产,不单百分百本地制作,仲日日新鲜制造,贵一点都值啦
宇治金时
虽然上面个宇治金时已经喺到咗甜品时间,但只喺热身,未入正题!Lassana Toast先喺是晚焦点,再加埋见佢铺尾个饼柜有几款精致嘅法式甜点,忍唔住都要试番两款先至满足而回。

野莓盛会 $88

一系列Lassana Toast共有8个款式,卖$78-$108,大大份嘅「多士」都可供2-4人享用。全部都以自家焗制嘅面包做多士盒,加上不同味道嘅雪糕球,唔同嘅鲜果及配料组合,就成为各有特色嘅Lassana Toast。温馨提示,因制作需时,要等上等15-20分钟。
多士盒之上,以草莓及杂莓雪糕为主角,唧上鲜忌廉,加入草莓、蓝莓、野红莓几款鲜果,再用上草莓味马卡龙同草莓味百力滋为装饰,最后就淋上草莓味糖浆,就变成不单卖相有睇头,仲配衬得非常之靓嘅「野莓盛会」
!依份大堆头嘅忌廉、鲜果、雪糕已经令人食得津津有味,浅红色嘅草莓雪糕富奶香,又够晒滑,而深紫色嘅杂莓雪糕莓味浓郁;忌廉采用法国总统牌,挺身得嚟依然幼滑香甜
,但惊喜岂止于此。多士盒用上丹麦方包,真喺不惜工本做到最好,食起嚟更酥香柔韧,带有牛油香
,就算捞埋忌廉同雪糕,绝对唔会有「发水面包」嘅感觉;仲有「盒内」暗藏玄机,原来内藏住一粒粒嘅蜜糖多士粒,可谓极尽心思
,多士粒渗出清香蜜糖味,个野莓盛会确实超正,值得推介!就算等十零分钟,都绝对值得
野莓盛会
蓝莓芝士挞 $28

饼柜所见共有4款法式甜点:杂莓挞、蓝莓芝士挞、柠檬挞及红桑子拿破仑蛋糕。店员话蓝莓芝士挞喺店中人气,所以先试依个。外观做得极精巧细致,尤其挞面嘅蛋白马令,经火枪轻熨,做得外脆内软
;而挞身芝士味浓,带少少酸,变得无咁「漏」,再者,蓝莓好鲜甜,咁有水准都只卖$28,真喺颇为抵食
,不愧店中人气。
蓝莓芝士挞
柠檬挞 $22

相比起件蓝莓芝士挞,柠檬挞就嚟得较平实,不过,质素不惶多让。挞底做得好薄,内里填满厚厚「柠檬馅」,柠檬香味好突出,清幽酸香,非常醒胃
,用上新鲜柠汁果然喺唔同啲!卖$22,又喺抵食之选。
柠檬挞
大家对今晚个巨型雪糕、甜品小派对好满意,都食得好满足,若能够人脚多啲,真喺仲想试埋佢个特色甜品套餐「惊喜甜品三重奏」呢!无论雪糕、冻饼、三文治,抑或饮品,处处睇出小店嘅诚意。
牛油果鸡肉沙律三文治
三文鱼法式墨汁包