2019-08-01 107 浏览
晚上带同外国朋友去试下香港美食,友人介绍下去小渔港,原因系质素稳定地好,唔洗左谂右谂食咩之余,星期一至四免加一!成个食法系一开始食刺身,之后一路蒸海觧,之后底部就有粥底吸收海鲜既味道。刺身就一般,象拔蚌唔够甜,有少少腥,北寄贝够厚身鲜甜。到蒸既海鲜方面整体黎讲海鲜都好新鲜同鲜甜。首先有蒜蓉蒸带子粉丝,带子好甜但稍为老左少少,整体都有8分。然后到蛏子,虾同龙趸算系不过不失,叫做合格。比较要食真D既系只蟹同埋马刀贝,沙白同另一只贝类,完全冇沙得黎十分鲜甜,自己去街市买都唔系时时买到咁靓,而且蒸得岩岩好,爽身得黎又出到鲜味。由于海鲜系比较季节性,所以其实大家再去食可以都未必次次一样,但呢间店提供既都算系好唔错。仲有系鸡件蒸乌冬加蔬菜,鸡油去哂D乌冬到,其实几香,但系由于比较油,我唔系太钟意。最后精华当然系煲粥啦,十分鲜甜,冇味精,一定要试。服务方面都几好,有礼貌,仲会送少少甜品,但大家都饱到食唔落啦! 总之下次会番转头,或者休渔期之后啦!

最后精华当然系煲粥啦,十分鲜甜,冇味精,一定要试。

蛏子
扇贝