我呢啲乡下仔,过去几十年都无乜去过港岛区,过去一年已经多过我有生以黎既次数。但系每次都急急脚要走,想正正经经揾食下都无。机缘巧合下,某日有机会去到北角工作,做完野,又系揾野食开饭既时候。初头谂住系北角呢区唔易揾到心仪既餐厅,点知一开 APPS,就已经发现面前有一间拉面铺要惩罚下。店铺偏细,只系有三张细枱,同埋BAR 枱得几个位。无咩特别装修,不过有我最喜欢文宣,已经够哂!几位哥仔都好笑容,完全唔觉得就黎结业。我通常都唔系中午食饭,下午茶时间都有几枱客唔错。啱啱果日过去仲有苹果日报睇,如果唔系赶时间,真系想坐系度睇哂份报纸先走。食拉面最紧要就系汤底,汤50 面25 𩠌25,个汤唔好,其他野点好都无用。豚骨拉面 + 章鱼丸豚骨汤底唔会油淋淋,饮得出系落足料肴出黎。配幼面我觉得唔错,唔使成日搅啲 gimmick 野既,其实有时大路正路野反而仲好。章鱼丸︰好多时都食落成旧粉,食落足料又脆。佢地既章鱼丸唔会淋汁搅到腍哂。辛辣豚骨拉面 + 饺子因为我唔太食得辣,所以刚好,不过钟意辣既就应该觉得唔够过瘾!虽然辣味无盖过豚骨味,但我都系钟意豚骨汤多啲。饺子︰香,薄,脆。好食。虾味噌豚骨拉面 + 炸鸡虾
但系每次都急急脚要走,想正正经经揾食下都无。

点知一开 APPS,就已经发现面前有一间拉面铺要惩罚下。

食拉面最紧要就系汤底,汤50 面25 𩠌25,
个汤唔好,其他野点好都无用。

豚骨拉面

豚骨拉面 + 章鱼丸
其实有时大路正路野反而仲好。

章鱼丸︰

辛辣豚骨拉面 + 饺子
虽然辣味无盖过豚骨味,但我都系钟意豚骨汤多啲。

饺子︰
香,薄,脆。好食。

虾味噌豚骨拉面 + 炸鸡
虾味噌汤味道平衡,虾味/味噌/豚骨无抢大家风头。
不过本人对虾味噌汤钟意味重少少,如果虾味重啲就啱我啦!

炸鸡
果日挂住讲电话,冻哂先食,
以前试过食炸鸡冻左会出油变腍,估唔到今次仲系香脆软滑,惊喜。

黑蒜豚骨拉面 + 薯饼
黑蒜味香,不过食落又唔觉得好重蒜味,都唔觉得好油,
或者可以加试下加啲炸蒜~

薯饼︰
脆,满足。

小小补充
原本因为仆柒,差啲唔可以去到食哂 4 款口味既拉面,
幸好最后都赶得及去,希望老板可以东山再起!
希望可以赶及结业前出到 post.

同埋原本写好左,唔小心 DEL 哂,无心机再写 -_-....
2020-08-11
豚骨拉面