2023-11-22
前阵子表姐来香港,带她又是烧烤又是吃串烧,所以肠胃有点不适感。是日难得早下班就约了好友去尖沙咀食素食清肠胃。.餐厅装修粉紫粉紫的,感觉很舒服。有种清幽淡雅的感觉。店员服务态度影很好,说话温柔温柔的,令人有种好似归家般的温馨感。.餐厅餐牌选择很多,西式中式泰式风格的素都有,可以满足到大家唔同口味。虽然我就冇特别避开五辛,不过呢度所有嘅素食都系冇五辛嘅,对唔食五辛嘅朋友来说可算是一大福音。.我们首先选择了一个一人dinner set (羊肚菌黄耳箩卜焖素腩煲-$268),再另外加一客泰式凤梨炒饭($138)及 焗莲茸西米布甸($48),2人一齐分享,份量刚刚好。.Dinner set首先包含有两款前菜,日式藜麦野菜松子薯球及卤水花菇毛豆百页豆腐 伴酱烧牛蒡。前者冰爽解腻,后者卤水味香浓,各有千秋。接着而黎嘅系手卷,我地拣选咗🥭香芒牛油果苜蓿芽手卷,里面有大量嘅苜蓿芽,同多层紫菜,外脆内软滑,而且好健康。.🥣汤方面,推介大家一试姫松茸竹笙黄耳百合炖汤,清清甜甜,生津滋润,又够热辣辣。.🥢主菜方面羊肚菌黄耳箩卜焖素腩煲配羽衣甘蓝菜饭亦有惊喜,羊肚菌同肉嘅质感几可乱真,黄耳香香脆脆,萝卜则鲜甜无
🥢主菜方面羊肚菌黄耳箩卜焖素腩煲配羽衣甘蓝菜饭亦有惊喜,羊肚菌同肉嘅质感几可乱真,黄耳香香脆脆,萝卜则鲜甜无渣。而泰式凤梨炒饭($138)就比较香口,里面有大量嘅材料包括有三色椒、素火腿、素肉松同新鲜菠萝等等,咸咸地带少少天然果香,不错。
最后收尾嘅焗莲茸西米布甸低甜滑溜,奶香浓浓,亦都值得一试🍴。
~~~
雅 ‧悠蔬食