2019-06-22
打边炉材料最紧要够新鲜,铜锣湾有间渔火海鲜刺身火锅真认真够正!汤底款式有好多,除咗有比较普通嘅,亦都有老火汤底,最后我哋拣咗店舖极力推荐嘅花胶向螺炖猪展汤底,一上台已经闻到香喷喷,店员先比咗碗畀我哋饮,个汤确实系真材实料,有向螺、花胶、虫草花、猪展、凤爪、桂圆等,味道又甜,又重胶质,而且绝无味精,滋补养颜,真系好饮到差啲成个汤底饮晒。先来个「混酱」先,有9种酱料任君选择。渔火至出名系海鲜同刺身,一场嚟到,当然系必点之选, 深海龙趸斑片,新鲜鲜甜, 斑片嫩滑无穷。刺身三文鱼由挪威直送,新鲜肥美。打边炉又点少得唔食牛肉呢,呢个手切顶级Prime牛肉见到个样都知系靓牛肉啦,雪花纹分布均匀,油脂比例恰到好处,肉质嫩滑,入口即溶嘅感觉。渔火特色四色丸有高钙虾皮虾丸🦐、墨鱼丸、牛丸、猪肉丸🐷、猪肉丸入面仲有咸蛋黄添,全部人手打,而且粒粒都咁弹牙。除咗打边炉烚下烚下之外,呢度仲有啲小食,拣咗个脆炸虾饼,佢系用上新鲜虾胶而制,爽口又弹牙,表面炸得金黄又香脆,超好食!稻庭手打乌冬,口感细滑。猪大肠清洗得干干净净,唔会有餲味。打边炉又点少得饮品呢,我哋点咗壶自家竹蔗茅根,唔会太甜,消暑又清热,绝对系打边炉
先来个「混酱」先,有9种酱料任君选择。
刺身三文鱼由挪威直送,新鲜肥美。
稻庭手打乌冬,口感细滑。
猪大肠清洗得干干净净,唔会有餲味。
打边炉又点少得饮品呢,我哋点咗壶自家竹蔗茅根,唔会太甜,消暑又清热,绝对系打边炉唔少得嘅饮品。