2021-01-28 63 浏览
位于油麻地与佐敦交介嘅不籽是咖啡,系一间近期深受欢迎嘅文青风Cafe。餐厅位于横街角落,更特显其神秘感。木系装潢加上门外靓靓嘅大玻璃窗设计,极具优闲风格。门外位置打卡相信你必然吧。小店食物选择唔多,但斋睇menu,每一款都好吸引,俾人好好味嘅感觉。龙虾汤配牛油果大虾稻庭乌冬之前睇过介绍,依个系小店招牌推介。自家制龙虾汤,再配搭稻庭乌冬,牛油果、大虾、蟹肉等等。上枱时汤同乌冬系分开嘅,小店将龙虾汤放系靓靓嘅壶中,俾客人自己倒入乌冬。龙虾汤汤头鲜甜味浓郁,乌冬口感烟,大虾爽口弹牙。整体来讲好,配搭match好好味。味增蟹酱蟹籽蟹肉扁意粉依碟碟意粉系小店嘅另一招牌推介,主要材料系蟹酱、蟹籽同蟹肉,明显系俾食客三重蟹嘅滋味。扁意粉份量好多,好抵食。将所有材料捞匀,每条扁意粉都挂满酱汁,每一淡都充满住蟹膏嘅香气。难怪成为招排推介。海盐焦糖鸡翼鸡翼已经预先拆成单骨,方便食客进食。鸡翼炸得好脆口,面头再淋满海盐焦糖酱,非常惹味。嚟得Cafe,点可以唔饮咖啡呢。小店嘅咖啡主要用埃塞俄比亚、巴西同危地马拉等嘅咖啡豆,坚果味香浓。我同朋友点咗Dirty同热Mocha。小店咖啡味道偏于甘苦,略为饮得甘苦味嘅

海盐焦糖鸡翼

嚟得Cafe,点可以唔饮咖啡呢。小店嘅咖啡主要用埃塞俄比亚、巴西同危地马拉等嘅咖啡豆,坚果味香浓。我同朋友点咗Dirty同热Mocha。小店咖啡味道偏于甘苦,略为饮得甘苦味嘅朋友就啱哂。而怕怕地甘苦味,饮Mocha就唔错喇,朱古力嘅味道,令甘苦同甜度平衡好多,而且仲带朱古力香味。
Mocha
Dirty