2021-11-22
话说呢日返夜,咁啱又有个frd系收夜㗎啵~🙊 于是就即兴约咗餐饭,食大家都有共鸣嘅日本嘢~🇯🇵1. 海胆带子卷🍙每件寿司嘅头顶都有清晰嘅海胆肉,仲有好厚身嘅带子。唔知啲海胆肉系咪大嚿得滞😂,其中一嚿仲跣咗落嚟添~🤣🤣 食落嚿海胆肉鲜甜得嚟,又有少少海水味⋯⋯🤓 我就觉得同带子𠮶种鲜甜系好夹、好好味!😋2. 青龙🐉🐉同样地,每件寿司嘅头顶都系有一大嚿海胆肉,唔同嘅系寿司沾上咗啲紫菜粉,变到绿悠悠咁,成件事就切合返青龙嘅主题~🤔 无错嘅!!我系一个海胆控,所以刻意叫每款寿司都有海胆喺入面⋯⋯😛 咁我都觉得佢冇令我失望嘅。😏😏 值得一提入面有一只炸虾🍤放喺寿司入面做馅,我觉得个口感系唔错。俾啲想像嘅话,炸虾其实就系𠮶条龙~🤭🐉3. 芝士鸡卷🐔其实就系成条鸡肉沾上脆浆,再炸到变晒脆面之后,临尾淋埋芝士酱汁,咁当然系好味啦~ 因为有芝士已经好惹味,再加上炸脆咗嘅油香,然后再放啲红萝卜粒做鸡卷馅,咁我觉得系几ok geh~ 红萝卜粒成功中和咗油腻感。🤪🤪 然后再攞木板上枱,将佢切到一件件之后,卖相觉得就几唔错~4. 三文鱼腩及油甘鱼刺身🐠🐟见到卖相已经觉得几好食😋,食落亦都冇令我失望~😌 本身两种
1. 海胆带子卷🍙
2. 青龙🐉🐉
3. 芝士鸡卷🐔
4. 三文鱼腩及油甘鱼刺身🐠🐟
见到卖相已经觉得几好食😋,食落亦都冇令我失望~😌 本身两种刺身已经系厚切,知道一定好有口感。点知食落系充满鱼嘅油香,同埋有入口即溶嘅效果,然后味道亦都系鲜甜,系冇揸流摊嘅!! 下面有碎冰🧊雪住,可以keep住冰咁食到尾,已经符合晒刺身应有嘅要求。❤️