2017-07-25 2143 浏览
喺中环返工既朋友提过几次佢平日lunch的饭堂 - S2 Kitchen嘢食新鲜, 约我一齐去食晚饭, 估唔到石板街会有间日式居酒屋, 菜式仲几特别.十层海胆杯进化版 - $398目测每一枱都至少有一杯海胆杯, 一定有佢既吸引之处, 所以我地都唔执输呀! .全部都系我钟意食的食材...海胆、海葡萄、蓝鳍拖罗蓉、松叶蟹肉、白虾、三文鱼子...其实钟意食日本菜的朋友都会钟意食, 份量超多, 留意海胆 & 拖罗蓉有迫爆情况.牛油果帆立贝洋风海胆沙律 - $168牛油果🥑系我的Comfort Food所以每次见到有佢出现的食物, 都要食晒落肚先开心仲有帆立贝, 海胆...无法抗拒的食材来混合蕃茄仔, 沙律菜做成沙律.飞驒高山ゆず兵卫柚子酒柚子柚子...所有柚子味的产品都系我最爱, 柚子酒更加唔洗讲.芝士鱼饼 - $48饮酒就一定唔少得佐酒小食, 鱼饼外皮4边烧得脆脆地, 咬开鱼饼就有溶溶地的芝士走出嚟, 够晒香口.杨枝甘露海胆卷 - $128每次去食日本料理都会留意"创作卷物", 因为每间店都创意卷物会有所不同, 都系靠师傅的功驾.三文鱼、芒果、柚子粒为卷物的内层, 外层用米纸包围著, 上层加

十层海胆杯进化版 - $398

飞驒高山ゆず兵卫柚子酒

芝士鱼饼 - $48
芝士鱼饼

杨枝甘露海胆卷 - $128
三文鱼、芒果、柚子粒为卷物的内层, 外层用米纸包围著, 上层加了芒果片、芒果酱、蟹籽 & 海胆, 好味又创新
杨枝甘露海胆卷

三点刺身 - $298
🌸特上吞拿鱼脑天(长崎.蓝鳍), 见到呢份粉嫩色的蓝鳍吞拿鱼真系好开心, 因为我唔系全部吞拿鱼都钟意食, 肉质好柔软, 油脂丰富, 脑天即吞拿鱼头顶的肉, 口感软滑, 筋少而脂肪多, 入口融化
🌸北海道帆立贝
🌸北海道牡丹虾
三点刺身

清酒鲍鱼鸡翼 - $78/只
好奇呢个配搭会系以什么形态出现, 原来系将以清酒慢煮48小时的鲍鱼(超入味🍶)套在去骨鸡翼内, 再将鸡翼烧至香脆
我一边食一边谂点解可以将鲍鱼套在去骨鸡翼内, 而且鲍鱼仲唔系细细只, 只能够讲师傅技术太高, 鲍鱼幼嫩有嚼劲
清酒鲍鱼鸡翼

杨枝甘露炸鸡 - $128
刚才嘅杨枝甘露海胆卷好特别, 杨枝甘露的菜式仲有多一个, 就系杨枝甘露炸鸡喇! 所以叫埋嚟食
炸鸡外层布满焦糖, 做成焦糖脆脆外皮, 用Shooter杯来放焦糖炸鸡, 显出厨师的细心之处 - 以免受潮后焦糖炸鸡会痴埋一齐
最尾一个Shooter杯就系杨枝甘露汁, 酱汁甜甜球酸, 有芒果粒&柚子粒
杨枝甘露炸鸡

雪海板上飘 (海胆蒟蒻冷面) - $318
乐师傅的新菜式, 见到佢整紧一份比另外一枱客时, 见到卖相几特别, 就问下佢系咩嚟?
🌸 用海胆板盛著海胆蒟蒻冷面, 在蒟蒻面上铺满海胆, 卖相已经超得, 咁都仲未算, 海胆板下系一个放满干冰的器皿, 出场时...一阵阵烟飘出, 完全表达到咩叫做雪海板上飘
雪海板上飘 (海胆蒟蒻冷面)

🌸 蒟蒻面低脂, 无油, 又够弹牙爽口, 就算隔咗一阵再食, 面的口感依然, 唔会变成一饼野. 面上加上秋葵磨成的酱汁, 怕食秋葵的都唔洗惊, 无滑潺潺口感, 海胆群上仲有小小黑松露

海胆雪糕
海胆蒸熟后, 混份牛奶 & 糖内制成, 味道好得意, 甘香又带甜, 仲会咬到一粒粒海胆肉

十层海胆杯进化版
杨枝甘露海胆卷