2017-06-18
今天很高兴收到好消息, 所以同蜜友庆祝吓, 当然要找间靓靓餐厅Fine Dining 吓啦, 谂起之前到过呢间Amina , 真系好回味, 所以即刻BOOK呢晚再品尝精致欧洲私房菜, 可能预早BOOK, 店员可以安排房间, 较宁静, 亦更浪漫, 我选了8个COurse$980, 朋友选了10个Course $1180。餐牌同我上次来食已有不同,睇得出大厨不停钻研新颖菜色,8道菜包有自家制面包及特式酱、蜜瓜蓉Parma Ham、火炙北海道鲜带子、龙虾浓汤、鸡肉野菌卷配牛清汤、香煎法国鹅肝、蕃石榴雪葩、香煎澳洲黑盲𫚧鱼、自家制朱古力软心蛋糕、自家制朱古力及餐饮的咖啡或茶。另外蜜友份量当然要多啲,10道菜已包前8道菜的菜式,另加法国鹅肝冻和柠檬木烟勋温泉蛋阿拉斯加蟹肉,就咁睇菜名已热炽期待。先来餐前小食,系用shooter 杯装起的蜜瓜蓉,加一支签穿住的巴马火腿,Ham 完全唔会有猪膻味,反而带香醇的咸香味,蘸一蘸鲜打蜜瓜蓉更可带出Ham的鲜甜味道,到了热辣辣自家制面包, 有3种不同的面包, 黑全麦包, 有大粒香口合桃香, 提子麦包香甜同牛油白面包, 三款都软绵绵, 最正系蜜糖甘荀酱, 清甜
到了热辣辣自家制面包, 有3种不同的面包, 黑全麦包, 有大粒香口合桃香, 提子麦包香甜同牛油白面包, 三款都软绵绵, 最正系蜜糖甘荀酱, 清甜味,
当然唔少得法国生蚝, 有三只味道品尝, 老细友善地介绍, 顺时针食, 由淡味吃到浓味, 先来Majestic:海水味重啲, 之后有Mermaid oyster, taste creamy, 最后系蚝中之后, 法国Gillardeau, 好Rick蚝味, 有after taste 味, 浓而带咸味, 肉质口感浓厚, 果然系蚝后。
到第一道菜, 头盘系"火炙北海道鲜带子" 巨大厚粒珍宝 带子, 面层系椰菜花奶泡沫, 旁边也有椰菜花蓉, 原来好夹, 清淡的菜味带出带子鲜甜味, 而底部更有健康之选-藜麦, 好似米粒咁, 有嚼口,
之后有个美丽的份子料理"海盐鸡卷牛清汤", 是10 个course内的, 面层半圆球体系海盐啫喱, 底层系鸡卷酿入野菌, 旁边有咸味重的海露荀, 超爽脆的, 店员上菜后再放汤, 成幅图画咁, 好靓呀, 真系唔舍得食, 饮个汤清甜牛肉味, 汤渗入野菌内, 我还以为系牛展味添, 鸡卷系个有心机既菜色,
之后上"龙虾浓汤", 龙虾虾肉BLEND 咗, 令个汤好浓郁的龙虾味,碟面上一点点的龙虾籽,可蘸来食, 好香浓更突出鲜味, 较结身,
开始上头盘, 先有10道菜其中一样, 有"鹅肝冻脆饼", 侧边铺满了姜饼碎同开心果碎, 底有一块脆饼同火箭菜, 沾少少橙汁, 令鹅肝味更香浓呀!
之后有卖相像雀巢, 系"牛蒡丝鹅肝配蕃薯蓉" , 用法国鹅肝香煎过, 唔会太腻口, 新颖地配上甜美的蕃薯蓉, 旁边有黑醋沾啲, 不会太滞的感觉, 牛蒡丝香口冇咩味的, 装饰用,
之后间一间场, 有" 蕃石榴雪芭", 厨师细心的让我们清一清味蕾品尝主菜, 好fresh的蕃石榴, 清新清甜好味, 清凉好SOFT,
主菜我叫了"香煎澳洲黑盲𫚧鱼" , 底垫了法国普罗旺斯炖菜, 以当地时蔬煮成的配菜, 旁边有墨鱼汁脆饼作拌碟, 黑盲𫚧鱼肉质实在, 唔会散, 最顶有只浓味酱, 有啲似肉酱味道, 配埋个鱼好夹, 如就咁食个鱼肉都好鲜甜呀,
到朋友的主菜叫了M9和牛, 好厚身呀, 牛油香味浓, 虽然好厚身, 但唔会韧, 叫了五成熟, 入面唔会流出血水, 入面软淋身, 刚好, 旁边有个烧汁沾了食更香,
之后叫餐饮, 店员一盘茶包及茶叶细心介绍, 我选了Red Berries ,同苹果花冲茶, 朋友叫了Latte , 系Capsule coffee.
最后压轴有雪影名贵朱古力, 放在一块黑镜上面, 好神秘感觉, ,系自家制朱古力最头系
Dark Chocolate 、Nuts Chocolate 、MilkTruffle 、Strawberry Chocolate & Raspberry Chocolate , 由淡而浓咁食,
好满足的一餐, 气氛浪漫, 服务一流的餐厅。