2023-07-26
今日天气热到爆,脚都懒得行,不过入到呢间餐厅,立即闻到一阵香辣味,都令我个肚饿指数急升。嚟紧越点心情都好,同朋友一齐笑嘻嘻地等餐。上嚟嘅第一道菜系「咕噜咕噜元气九宫格」,个名已经食到令人觉得好开心。佢啲小份嘅菜色系个好啱嘅开胃菜,有酥炸鱼皮、蒜香豆腐、辣子鸡、咸蛋脆豆腐等等,满足咗我对唔同滋味嘅渴望。每样菜色都好香脆,衬得上啲微微辣嘅酱汁,食落就系爽口又开胃。接着嚟嘅「雪花肥牛卷」亦令我留下深刻印象。肥牛切得薄薄嘅,搭配上鲜脆嘅生菜同啲酱汁,入口嘅时候肉质鲜嫩多汁,好过瘾!而且雪花肥牛卷唔会太重口味,可以保留到牛肉本身嘅鲜味,实在太正!不过,最令我津津有味嘅要数「招牌祥仔酸菜鱼」。一上枱,已经闻到啲酸菜嘅香味。汤底酸而唔会过咸,而鱼肉鲜嫩丰富,加埋啲辣椒同花椒,真系咁叫人停唔到筷子!食嘅时候兴奋嘅我地差啲一条条啲鱼,话说真系食到手酸,但系真系太好味,一次过收买晒。