2024-04-03 19 浏览
见到喺将军澳开咗间新嘅拉面舖头,虾汤同埋鸡汤为主打产品,离远已经闻到虾嘅味道呢到平日就有lunch set,今日假期就要散叫,价钱都合理,大众化👍🧡虾红汤 拉面 $108橙色嘅汤底,原来系以多种不同种类既🦐虾熬制嘅,包括:龙虾、虎虾、阿根廷红虾、日本樱花虾等,经过焗、炒、煮、熬多重工序,配上自家秘制虾油酱,味道好细致、层次丰富,浓而不浊,亦唔觉得咸🫶🏼拉面有偏幼身,一只匙羹刚刚好可以有适当嘅汤加适当嘅拉面份量~好满足~ 配料系有紫菜、木耳、新鲜嘅虾、同埋糖心蛋🐣🥚啲虾已经剥咗半边,食用方便另一个我地就叫咗虎虾干海味炊饭 配鸡汤💛呢个系以日本北海道既米,加入干贝、日本花菇、虎虾干,每一粒饭都吸收左海鲜既鲜味,口感松软、味道香甜,啖啖都好有咬口~ 再配合埋慢煮鸡胸肉、樱花虾、糖心蛋、紫菜,都可以同啲鸡汤一齐食变便汤饭🍜🥣鸡汤好香,亦好顺滑,饮得好舒服跟住我哋嗌咗两个小食🖤花雕酒渍 新鲜鲍鱼,冰冻鲍鱼好弹牙,有花雕酒嘅味道👅 几特别🖤自家制阿根延红虾鸡肉饺子🥟好大只,只只都有Juicy嘅鸡肉 🍗仲有虾~配埋啲XO酱辣酱,鲜味更加提升

🧡虾红汤 拉面 $108

啲虾已经剥咗半边,食用方便

另一个我地就叫咗虎虾干海味炊饭 配鸡汤💛
鸡汤好香,亦好顺滑,饮得好舒服

跟住我哋嗌咗两个小食