2022-01-31
今日同朋友2人短暂饭聚,揾到呢间串烧居酒屋,午市定食其实都好吸引抵食,但又想食好少少,叫左2人串烧餐,可以试多几款食物款式。铺仔细细但座位阔落,枱数唔多,唔怕人流太多的风险。刺身有三文鱼,油甘鱼同牡丹虾,整体都好新鲜,虾肉系透光玻璃色,鲜甜弹牙,油甘鱼油脂香味好浓,齿颊留香。自家制豆腐好大份,外皮烧得香脆,内里保留到幼滑质感,比普通烧豆卜的确更胜一筹。巨峰梳打同青柠梳打,味道清爽,同串烧好夹。烧鸡翼烧得好好,皮够脆,腌制味道刚刚好,有肉汁。芦笋豚肉卷烧得好香,芦笋够嫩无筋,而且juicy, 有豚脂香味,味道更加有层次。主角横格肌烧好有创意心思,右一黑芝麻酱,右二蜜糖,左一香葱蒜蓉,左二山葵洋葱,我觉得最特出系黑芝麻酱,同牛肉出奇咁夹,比白芝麻更香浓,牛肉肉质好嫩又多汁,系高水准牛肉之作。最后热乌冬亦弹牙暖胃。服务周到,价钱相宜,系想静静地叹清酒串烧嘅好地方。
烧鸡翼烧得好好,皮够脆,腌制味道刚刚好,有肉汁。
服务周到,价钱相宜,系想静静地叹清酒串烧嘅好地方。