2017-10-31
天气越嚟越冻,成日都好想打边炉,难得同事有同感,一于收工一齐就去打边炉啦。同事话佢之前试过一间私房菜打边炉,价钱又唔贵,嘢食又好新鲜,一于就咁决定啦餐厅位于尖沙咀三角公厕附近,地理位置来讲都算好方便一坐低梗系叫咗个汤底先呀,最后大家一致决定叫胡椒猪肚花甲汤底,胡椒味虽然唔算好重,但饮落都有少少辣辣地,个身即刻暖晒,猪肚爽口,而且花甲好大只,所以汤头好鲜甜,火锅配料未上我哋每人已经饮咗两大碗汤叫咗汤底之后,就梗系要混酱啦!钟意呢度嘅调味配料好新鲜干净,唔会好似出面有啲餐厅咁污污糟糟牛颈脊牛颈脊肥瘦分布10分适中,厚薄亦都切得啱啱好,一放落汤底唔够10秒就熟左,入口即溶仲好香牛味,好食爆浆芝士虾丸呢粒虾丸超大粒,仲大粒过乒乓波,而且肉质爽口弹牙,芝士味香浓,个芝士仲可以拉丝添, 食落超级过瘾其他火锅配料亦都10分新鲜干净超钟意佢呢一个五花茶,系师傅每日亲自自己煲嫁,超香五花茶味,而且唔会过甜,个感觉似系妈咪自己屋企煲果种,饮落超级温暖埋单每人$400 ,私房菜来讲都算几抵食。而且食物新鲜,服务质素亦都好好,坐得都几舒服,以尖沙咀地段来讲,呢间餐厅都可以纳入朋友聚会之中嘅餐厅list里面
餐厅位于尖沙咀三角公厕附近,地理位置来讲都算好方便
牛颈脊
爆浆芝士虾丸