2013-03-07
之前见朋友在fb上有呢间餐厅美食既相片, 所以向她问了电话/地址, 原来是私房菜 - $350/五道菜。由于庆祝生日不容有失, 一星期前已经whatspp预约, 店经理非常细心send埋相黎同我地讲就在"东方红"楼上, 所以食餐常晚好容易就找到地址。虽然系位于旧式唐楼, 要行4层楼梯, 但食到咁好质素同埋感受到小店既人情味, 很值得!先讲环境, 系一个好简单、灯光稍暗既环境下用餐, 添几分浪漫。不过唔会太严肃。小小既店有只得十几座, 但一d都唔迫, 因为全部是4人座位而全部客人都系2人couple, 经理都想客人食得舒服, 而不是为左做多几单生意。我地一坐就坐左3个钟先完成呢餐饭, 又饱又舒服, 又饮左少少酒, 直头想瞓! haha 五道菜其中餐汤、意粉同甜品系fixed的。我地都叫左2杯house red wine $45/杯, 我唔识品酒, 但呢款易入口, 唔错!先黎一份小吃, 送的! 食到好清新既蕃茄。鸭干酱多士好香口, 而巴马火腿就系平时的味道, 上边加左少少甜醋, 唔错! 呢个汤好足料, 入口啖啖磨菇蓉而且大小适中, 最上面既一层应该系蛋白泡沫, 令个汤饮落去冇咁腻。主菜,
先黎一份小吃, 送的! 食到好清新既蕃茄。 鸭干酱多士好香口, 而巴马火腿就系平时的味道, 上边加左少少甜醋, 唔错! 呢个汤好足料, 入口啖啖磨菇蓉而且大小适中, 最上面既一层应该系蛋白泡沫, 令个汤饮落去冇咁腻。 主菜, 牛肉眼, 半熟, 肉质有点干但都唔差, 最紧要牛味够浓, 好味! 黑毛猪做得相当之好, 我虽然好中意食牛, 但都觉呢个猪既肉香味并不比我果块牛肉眼弱, 好味! 呢个意粉其实可以省略, 因为我两都已经够晒饱... 不过佢都系诚意之作呀, 硬度适中, 入面既蚬肉好鲜甜! 预约时已经同经理讲好是庆祝生日, 所以佢都准备左向 甜品上面写上happy bday, 手字唔错! 左边果个系啤酒味既啫喱杯, 唔算好甜, 但我麻麻地中意啤酒味。右边果个系chocolate brownie, 够浓够甜, 我都唔中意甜.. haha! 不过呢一餐饭系要有甜品先至完美既! 最后, 不得不赞呢度既店经理非常细心, 服务周到! 当我地食完个扒, 佢都会问我地洗唔洗抖下先上意粉, 佢都feel到我地饱呢.. 说实话, 佢地每道菜既份量都唔小架。每位$350, 无加一, 非常公道既价钱! 红/ 白酒 $45/杯, 更可自携酒。好满足!