2018-08-10
“老”友聚头,都系讲饮讲食啦... 港岛通帮我哋订好私房菜,我哋就等食~😋蟹肉竹笙花胶翅,除咗蟹肉,仲有蟹膏,非常足料~食得好三宝:虾多士炸得香脆,虾实肉... 鹅肝薄饼,夹著大大啖鹅肝,入口甘香... 琵琶豆腐,传统手工菜,买少见少~古早锦卤云吞,酸甜汁都系一样酸甜汁,但呢度取胜之处,就系用料足同埋新鲜,煮过嘅肉同埋内脏仍然鲜嫩同埋滑,师傅抵赞... 呢味𩠌的确好难控制,喺其它酒家食,十居其九啲肉都系鞋嘅、同埋有雪味嘅~片皮鸭,大大片烧鸭皮,一件一件放入口,大满足,我哋食得滋味嘅同时,店员特地嚟介绍,呢只片皮鸭,要用足腌料及时间去炮制,先至有咁好味,仲要配上自家制么么皮,点形容好呢,用台湾用语,特别Q弹,同脆脆鸭皮一齐食,口感层次出晒嚟~原条牛肋骨配自家秘制酱,牛肋条属半筋半肉,但因为用慢煮方法,之后再烤焗,筋霖之余,带出香浓牛肉味,口感香气并重,所谓牛有牛味,就系呢啲咯~如果夹硬要挑剔,鲜菠萝咕噜肉系较为失色嘅一碟,无乜特别,但都好食,只系俾其他𩠌比下去~豉椒牛肉煎米粉,又再一次激活口感层次,豉椒牛肉香气扑鼻之余,煎米粉劲香脆~以怀旧椰汁雪糕红豆冰作结,爽~
蟹肉竹笙花胶翅,除咗蟹肉,仲有蟹膏,非常足料~
以怀旧椰汁雪糕红豆冰作结,爽~