2023-08-29
今晚朋友话带我打卡兼食好西,我自己比较少黎长沙湾,都唔知呢度原来有间咁靓既西餐。约左朋友18:30, 但入到去都已经差唔多full house, 餐厅有2层,地下门口有2个好靓既打卡位,女士门一定心心眼~我同朋友叫左个2人餐,第一道菜系蜜桃巴马火腿水牛芝士沙律伴白桃油醋汁,一上碟,我同朋友都一齐讲左句"咁大碟既" LOL,因为天气好热,呢个沙律做starter好正,酸酸地好开胃。之后就到个手拆蟹肉蟹糕糍粑,但我谂佢应该唔系糍粑,而系一个挞既底,但对于我黎讲仲好,因为我一般般啲烟靭既野,个挞底好脆,入面有足既蟹肉同牛油果蓉,呢个好好食呀~ 跟住就到个南瓜汤,平时出面既南瓜汤都系偏甜同重南瓜味,但系呢个会比出面咸啲,我钟意佢呢种多啲系因为我觉得自己真系饮紧汤~其实食到呢度我已经有少少饱,心谂仲有2个Main未到, 担心会唔会食唔哂,最后2个main一齐上。讲下个香煎纽西兰特级谷饲牛西冷配黑松露烧汁先,见到块扒咁厚真系好令人心动,我地要左7成熟,个扒真系煎得好好,靓到~ 唔点汁都食到好香既肉味。但个汁有好香既黑松露味,点埋好好食,佢个底仲有好多grill左既蔬菜,加埋个薯蓉真系无法抗拒!之后
之后就系盐烧琵琶虾辣蕃茄全蛋阔面,望到𠮶只咁大既琵琶虾训左喺度已经好吸引,个面有少少既蕃茄酸,啲辣味慢慢渗出黎,食呢个系有啲停唔到既感觉,明明已经饱仲想食~
最过分系,我同朋友都已经好饱,但都想试埋佢个甜品,我地叫左苹果金宝火灸焦糖蛋卷配云呢拿雪糕,个甜品好靓,我睇个名以为系好似传统既apple crumble咁再有个蛋卷喺则边,点知啲苹果系喺蛋卷入面,呢个真系有啲惊喜~