2018-08-01
食友都知我钟意东南亚嘢,强烈推介呢间小店「虾面店」,尤其马来西亚,虽则喺几钟意,就连槟城都去过两次,但鲗鱼涌对我嚟讲都喺觉得有点远,迟迟都未有起动计划。卒之,扚起心肝,专诚走访一次,以支持小店。讲明喺小店,地方就梗喺唔大啦,因为厨房就设晌近门口位,经过窄窄嘅通道(其实,已经喺一列吧位嚟),入少少嘅用餐区,目测估计都哋十零多个位,而且,仲有少少逼逼夹夹嘅感觉,估计人多时,会出现背贴背嘅情况。整体装修比较简单,喺入面墙角两面墙贴上好多黑白嘅槟城相片,都喺一啲老照片,显示旧时槟城嘅社会景象。餐牌,即哋喺外卖单张,晌单张中刻意注明「源自1942年传统槟城福建面秘方」,基本上就了解到佢哋主打喺乜,三款汤底:辣味虾汤面、咖喱喇沙汤底、猪骨鸡汤底,配以不同食材,亦可另加配料,面底就可以拣油面、米粉、河粉、檬粉或掺掺。仲有小食、饮品提供,不过,前者只喺炸鱼皮及是日油菜两款,欠缺一啲槟城地道特色嘢。海鲜面辣味虾汤底掺掺 $75本意喺想试佢哋嘅咖喱喇沙汤底,但店主话啱啱卖晒,喺有点失望,但无理由山长水远嚟到唔食就走架,而店主话佢哋嘅辣味虾汤底亦好出色,值得一试,所以,就点咗一配「海鲜面辣味虾汤底」,写明𩠌
本意喺想试佢哋嘅咖喱喇沙汤底,但店主话啱啱卖晒,喺有点失望,但无理由山长水远嚟到唔食就走架,而店主话佢哋嘅辣味虾汤底亦好出色,值得一试,所以,就点咗一配「海鲜面辣味虾汤底」,写明𩠌料有大虾、鱿鱼翼、青口、腐角同蟹柳,但占大部份都喺蟹柳嚟。汤底算喺不俗,有鲜虾香,加上点点辣劲,香辣醒神,面底就拣咗掺掺,即喺油面同米粉两沟,纯粹贪过瘾。 虾肉肉骨面猪骨鸡汤底米粉 $72
友人就唔食得辣,所以,就只好乖乖拣猪骨鸡汤底,佢话估唔到个汤底又几清香㖞,肉味唔算重,反而觉得有鸡香味,兼且有少少黑胡椒嘅辣味。虾肉唔知点解开咗边,让人感觉多啲?但啲肉骨确喺好食,肉质松化,同样有阵阵胡椒香,似喺食紧新加坡式嘅潮州派味道嘅肉骨茶咁,即喺少药材,重胡椒香气。 青柠梳打 $17、白咖啡 $15
叫咗面再嗌嘢饮喺会平少少,小弟谂住食碗辣味虾汤底掺掺,就饮杯冻饮解解辣,以防万一,青柠梳打确喺几清爽,好有青柠香;友人杯白咖啡喺少糖版,求先无意中仲见到店员喺以即冲嘅白咖啡冲成,牌子就睇唔到,但个人觉得既然喺普通即冲货色,就真喺无需要特别去试。 哈哈,求先落单时,已见到外卖纸写住原来湾仔都有店,呢间喺第一分店嚟,总之就唔使山长水远走过嚟啦!