2023-06-21
食得多中菜西餐,成日都想試下啲異國菜,但又驚會食唔慣或者太重口味。呢日嚟到中環嘅ICHU,主打秘魯x日本fusion菜,好多菜式都融入兩地常見食材同烹飪手法,想試下南美洲風味嘅可以嚟嚐嚐鮮👍🏻👍🏻店內環境非常寬敞,周圍嘅雕塑、植物裝飾令到餐廳氛圍帶點神秘感覺😎😎今次lunch time嚟到叫咗幾款菜式,用上帶秘魯同日本特色嘅食材,每款都好有特色,大開👅界🤪Hamachi TiraditoHamachi, Aji Amarillo Sauce, Togarashi係壽司店,油甘魚都成日食到,呢度就變成秘魯mix日本風格嘅fusion前菜,將鮮甜嘅油甘魚刺身配以漿果狀辣椒醬汁同辣椒面等,令平凡嘅油甘魚加添鹹香感覺😛😛Coconut Aji TunaMaguro Tuna, Mango, Red Onion, Avocado Cream, Quinoa Chips, Panca Sauce好開胃嘅一道前菜,味道複雜富不同層次😆採用黃鰭吞拿🐟加上芒果、牛油果醬、鬆脆藜麥脆片,並淋上秘魯特色嘅醬汁,裡面用上漿果狀辣椒製成,鹹、辣、酸、甜各味紛陳,會忍唔住係咁食😝😝Green Avocado Sa
Hamachi Tiradito
Coconut Aji Tuna
Green Avocado Salad
Avocado, Baby Spinach, Lettuce, Sesame Dressing
中間食返個清爽啲嘅沙律中和一下。牛油果🥑好creamy呢😙
XOXO Chicken
Peruvian Karaago Chicken Thigh, Padron Peppers, Rocoto Mayo
好有日式唐揚炸雞嘅感覺🤣炸皮非常薄而香脆😋😋肉質炸得剛剛好,保持嫩滑且有肉汁💦調味亦剛剛好,沾點微辣嘅醬汁更添惹味感覺。
Sirloin Wagyu
Sirloin Steak, Coro, Anticuchera Cream
和牛西冷生熟程度啱啱好🫶🏼外皮燒至少許焦香,內裡肉質粉嫩🥩有咬口卻唔韌,肉味非常香濃,仲食到好香炭火燒烤嘅香味🔥🔥粟米亦經炭燒過,一咬會爆汁🤪另外附上充滿秘魯特色嘅醬汁,一般會加入茴香同其他香草,酸酸地比較惹味。
人均消費:$500
推介指數(10分為滿分):8分