2019-02-01
2040 浏览
千叶博文师傅主理嘅Omakase, 食咗约四个钟头,共32个Course, 基本上毫无冷场。食材算系我系香港食过嘅其中一家最广同最不惜工本嘅。形式有啲似东京嘅すし匠 Sushisho,前菜,寿司,酒肴,熟食等唔依一定次序上,等你估佢唔到。寿司饭有咬口醋味唔算重,而且好难得全晚啲饭都好Consistent。我平常食寿司都系午餐多,晚餐比较少。老实讲如果食咁长时间如果气氛一池死水咁都唔好话唔折磨。但当晚就冇呢个问题,可能因为餐厅主要空间系8个位一条L型寿司Counter枱一眼见哂,气氛同比例都比较融洽。另外又可能因为当晚有几位日本客人,佢哋都颇主动,食到中途已经请我及其他客人饮清酒。食到最后气氛都好高涨吓,打成一片咁,可惜冇争住帮我埋埋张单。对我嚟讲算系几特别嘅经验。最Last𠮶几张相系个人认为整晚最突出嘅Item。墨乌贼 | Sumi ika超厚,口感一流赤贝 | Akagai宫城县名取市听讲好把闭,个肝另外Serve,好食👍🏻香箱蟹 | Kobabo crab比正常大颇多,配清酒/味醂穴子 | Anago师傅识长崎県嘅船家真接攞货,可以选择配盐或酱汁,呢件其貌不扬,但绝对精彩🤤霜降呑拿
最Last𠮶几张相系个人认为整晚最突出嘅Item。
墨乌贼 | Sumi ika
超厚,口感一流
赤贝 | Akagai
宫城县名取市
听讲好把闭,个肝另外Serve,好食👍🏻
香箱蟹 | Kobabo crab
比正常大颇多,配清酒/味醂
穴子 | Anago
霜降呑拿鱼腩 | Shimofuri toro
有丁点咬口,越咀嚼越有鱼脂渗出𠮶种
咁多个Course当然唔会完全零改进空间啦,但都系小问题,而且有啲可能系我个人主观意见。例如白子可以再放‘暖’啲至完全室温,配鲍鱼嘅柚子胡椒味抢咗少少,同配𩽾肝嘅箩卜甜咗啲。都无伤大雅哈哈😌