2024-02-22
传统老食店买少见少,确实要珍惜一下。今次特登相约屋企人嚟食情怀又食味道,有85年历史嘅「龙华酒店」,旧时真系有套房出租,所以称之为酒店。50年代明星、名人都系常客。我哋一行四人经过挂满红灯笼嘅长走廊,好似进入咗时光隧道,恍如穿越返去50年代嘅感觉。酒店装修依然保留怀旧格调,墙上挂满昔日嘅旧相,充满情怀,唔少电影都喺呢度取景。酒店分两个厨房,有户外用餐位置,仲养有鹦鹉同孔雀,店员亲切好倾,我哋就叫咗必食嘅龙华三宝:乳鸽、鸡粥、山水豆腐花。✥ 龙华脆皮烧乳鸽 $98系龙华嘅皇牌菜式,每位食客嚟到都应该会试。自设养鸽场,拣选唔超过26日大嘅嫩鸽。一开四件都好大只,系先卤水后炸,香喷喷,表面泛油光,入口皮脆肉嫩,肉厚入味有肉汁,滋味到要落手食,跟传统一样拼虾片。太好味关系,决定外卖一只返屋企,店员教我想食炸乳鸽,就应该要买卤水,原只放气炸锅170度,面同底分别气炸七分钟,果然无失望。✥ 薪火相传卤水乳鸽 $98乳鸽都有五款烹调方法,我哋就决定试埋卤水,卤水汁香浓,食到由多款香料秘制,卤煮得够入味,皮紧致肉嫩多汁。✥ 驰名沙田滑鸡粥 (2-3位) $98份量好够食,每人都有两碗,粥底好绵够味,食
份量好够食,每人都有两碗,粥底好绵够味,食到鸡嘅鲜味,鸡件份量十足,好耐无试过食粥配搭油炸鬼同生菜丝,回忆返晒嚟。
系传统菜式,由老板娘钟太亲手教当年大厨何伯。手造豆腐嘅豆味特别香浓,金黄表层结实,里面滑嫩,咬一啖,肉同豆腐喺口里融合,酱汁刚好渗到当中,酱汁味浓又唔会好咸,伴有小棠菜。
酒店皇牌推介菜式,一片片长方形嘅切法,炸得酥脆香口,夹杂油香,唔会炸到干晒,无多余肥膏黐住,有炸米粉垫底,蘸埋糖醋汁,食到传统炸大肠嘅味道。
酒店推介系李小龙最爱嘅菜式,够镬气热辣辣,牛肉大片,配料多,钟意韭黄同芽菜够多又爽口,面放蛋丝。河粉炒得条条分明,唔会黐埋一堆,酱油兜得匀,全碟上晒色,唔肥腻,食到最尾碟底都唔会有多余嘅油凝住。
豆味浓郁,钟意佢嘅质感滑得嚟比较实在,食到手造嘅感觉,配桂花糖水特别清甜,口味更加芳香。 #龙华酒店
地址:沙田下禾𪨶22号地舖