2025-01-09
📍大围小馆Siu sei其实原本其实系黎谂住食点心㗎, 但系点解会约夜晚嘅🥸😹 ok冇点心…咁叉烧啦, 点知老板话冇叉烧?!! Ok…所以我地系嚟做咩😓不过好彩最尾突然又有叉烧, the last one!!!1️⃣ lucky 🍀 btw 又系入到去先知原来系米之连😗❣️第一叉第一眼望到嚿叉烧… 厚叉, 不过望住佢将蜜糖搽系叉烧上面再用火枪烧真系一种享受✨一入口…it’s so good🫶🏻✨虽然系瘦叉但系真系好淋好软, 真心第一次觉得原来瘦叉都可以咁好食😭(唔肥唔食🙋🏼♀️)而且用火枪烧过之后多咗阵焦糖香 it’s so good 🫶🏻💰188❣️虾酱生啫唐生菜煲到第二碟𩠌就会觉得大围小馆真系好有表演成份, 叉烧会喺你面前烧, 生菜煲都会喺你面前炒两炒( 即使佢大可以喺厨房搞掂佢😹 ) 不过个生菜煲所有嘢都系啱啱好✨唐生菜好新鲜翠绿, 虾酱份量味道啱啱好🫶🏻唔会好咸/太淡 (成日觉得虾酱好容易落太多变得太咸) 唔钟意食菜嘅都觉得好味🍀💰138❣️干炒和牛河原本其实对依道𩠌冇太大嘅期望, 谂住就系一碟普通嘅干炒牛河. 河粉食落去真系普通甚至有少少偏淡. 但系wow 佢个selling poi
❣️第一叉
💰188
❣️虾酱生啫唐生菜煲
💰138
❣️干炒和牛河
原本其实对依道𩠌冇太大嘅期望, 谂住就系一碟普通嘅干炒牛河. 河粉食落去真系普通甚至有少少偏淡. 但系wow 佢个selling point 系喺个牛到😋原来和牛系真系唔同啲😹本身钟意干炒牛河净河嘅我难得钟意食牛多过河oiishii 阵味好特别, 就系会令你觉得mmm~真系好好食🤤
💰168
❣️瑶柱蛋白炒饭
好足料嘅炒饭🫶🏻肉眼可见好多瑶柱😋配埋粒粒分明嘅饭 pretty nice~
❣️是日糖水
唔系讲笑, 真系好好味✨好甜好顺口但系又唔系死甜. 越嚟越觉得传统糖水aka中式糖水真系好正好足料✨仲有桃胶添
✨切饼费 is 0
虽然完全唔关大围小馆事, 不过系依日食嘅就写埋喺度. 个蛋糕(kew+)真心唔错, 梳乎厘蛋糕, cream 都好软滑. 佢地员工真系好好 🫶🏻 买咗个生日牌但系最尾唔记得攞, 点知个staff追我地追咗几层楼俾个生日牌我地🥹
#大围小馆 #大围美食#大围酒楼 #大围好去处