2023-01-10
平时我同朋友都系食开西餐、日韩菜式、泰国菜等等,今日黎到铜锣湾行行下街,见到呢间印尼餐厅,就决定试下新野!入到黎环境都不错!睇到menu 好多都系未试过嘅食物,价钱又唔贵,就点左黎试下。我地拣左印尼花胶汤班兰鸡配粉皮、印尼炒贵刁、牛骨白须牛丸汤、紫糯米糖水。饮品拣左热既鲜奶姜蜜。印尼花胶汤班兰鸡配粉皮,花胶汤饮落唔会太咸太浓味,应该真材实料,配左一大旧花胶,好滑好多胶原!粉皮系类似肠粉。班兰鸡好嫩滑。印尼炒贵刁,非常惹味,好够镬气,而且份量好多,适合中意浓味嘅朋友。牛骨白须牛丸汤,原来佢入面真系有一件超大份嘅牛骨,牛骨上面嘅肉好似牛丸咁样,又系大件夹抵食。本身以为净系一个汤加牛丸😂我非常中意呢度嘅紫糯米糖水同埋热既鲜奶姜蜜!甜度岩岩好!而且非常适合冬天食,好养生嘅感觉!热饮都非常大杯!下次都会再黎食!