2007-12-29
早上,本要上课,但任性地CANCEL了,专程来这里吃个面,试一试所谓全港最好的车仔面看过OPENRICE的食评,知道面店在湾仔,就专程搭地铁往湾仔,打算再看看地图,点知揾左轮原来系金钟PP3后面,即系近星街果边,唉,其实果边叫金钟应该好一点,不过仍然无损我心情看到面店,已很兴奋,因为心急想吃!小小的店内,有老板,还有一两名员工,小家作业的样子,好FAMILY第一次黎唔知面都有分SIZE,冇指定老板要边种,要了油面,生菜,鸡亦TSIM,红肠面几爽,可能即叫即正,唔会碌到好稔,而亦TSIM系我最钟意,唔似其他铺头碌到林哂D肉烂哂;汤好清,唔太重味精,而果PAT沙爹类既SAUCE,好正,好香好醒胃,唔叫好辣,老板都PAT左几大PAT落去,哈哈食落会流鼻水!嘻要企系度食,冇得坐,不过风味十足,企一企食个面,唔会介意啦!