2019-02-01
今日(1-2-2019 Fri)老板请食团年饭,book o左o系呢间食,有:1. 烧味拼盘有牛(月展),海蜇,油鸡同叉烧,份量唔多,除o左第一样我冇食到外,其他都有食.海蜇仍然几冻,但调味唔错;叉烧肥瘦都适中,口感松软又唔干,蜜味又够,好食;油鸡味道都正常.2. 黑鱼籽鲍鱼盏卖疱唔错,个盏系圆柱形o既酥皮,味道好淡亦唔油腻;鲍鱼系好腍,冇乜咬口,反而大大碟黑醋沙律菜好好味.3. 头抽大虎虾大大只虾,拉油拉得o岩o岩好,味道唔太咸.4. 竹笙海皇翅味道较淡,但稠杰度o岩o岩好.5. 生㓥龙趸二食(生炆头腩,神草古法蒸球)生炆头腩几入味;神草古法蒸球鱼肉弹牙,OK.7. 虫草花杂菌泡菜苗菜苗大咗啲,唔够嫩.6. 秘制贵妃鸡肥瘦适中又够味.8. 腊味糯米饭颜色好靓,应该唔错,舀o黎食吓先,味道o岩o岩好又有啲烟韧,唔错.9.-10. 精美甜品同意式泡芙酥精美甜品系桂花糕,好清淡,淡到几乎食唔到桂花味,不过口感正常.意式泡芙酥,皮薄,填满雪硬o左o既朱古力雪糕,可惜o既系朱古力唔浓,同埋觉得系由cheap朱古力做.呢两个甜品都唔甜.味道系3.2分
1. 烧味拼盘
2. 黑鱼籽鲍鱼盏
3. 头抽大虎虾 大大只虾,拉油拉得o岩o岩好,味道唔太咸.
4. 竹笙海皇翅 味道较淡,但稠杰度o岩o岩好.
5. 生㓥龙趸二食(生炆头腩,神草古法蒸球)
生炆头腩几入味; 神草古法蒸球鱼肉弹牙,OK.
7. 虫草花杂菌泡菜苗 菜苗大咗啲,唔够嫩.
6. 秘制贵妃鸡
肥瘦适中又够味.
8. 腊味糯米饭
颜色好靓,应该唔错,舀o黎食吓先,
9.-10. 精美甜品同意式泡芙酥
呢两个甜品都唔甜.
味道系3.2分