2017-05-20
2017年5月17号天晴早上11点八点几起身忽发其想趁今日有少少时间,快快手冲完个凉换好衫化好妆去食个梦幻三文治,我嘅目标系要10:00去到,很可惜拖拖延延,11先至去到,老板娘一句冇嘢买啦。。。我只好伤心地离开。我同身边嘅朋友讲,七次都食唔到,佢哋话我点解咁有恒心去到第七次都坚持会去,我话我净系想出trip之前食到呢度嘅咸牛肉煎蛋,很可惜最后一次机会都冇啦。2017年5月18号天晴中午12点今日系我第八次行到过嚟食裕兴,各位千祈唔好以为我系食咗第八次,系泥左七次都食唔到。今日系超级超级忙嘅一日,有700样嘅工事,有N个会要开,要一日里面做好一个月嘅数。点知失魂阿哥一早唔记得攞嘢,又要我抽时间特登攞比佢,既然嚟到中环,十二点又要赶返工又未食过野,已经灰到呕嘅我,决定再博一次,如果今次我都食唔到,我认命!阿哥问我咁你食咩啊?我答佢一句裕兴,佢讲咁耐冇一次系食到,我答佢我来左七次都食唔到。今日系最后机会,博一下无所谓。行到上嚟12点钟,坐咗大概七成位,我坐低用上好诚恳嘅眼光望住老板啦,老板娘望一望我冇晒三文治啦公仔面啱唔啱啊?呢一刻我有说不出的感动,我唔系再听到冇嘢食啦,下次早啲啦!而系同
早上11点
2017年5月18号天晴
中午12点
呢一刻我有说不出的感动,我唔系再听到冇嘢食啦,下次早啲啦!而系同我讲我有选择嘅权利。真心我好想食三文治但我知道呢个时间系唔会有可能有。
咸牛肉鸡蛋,"要等20分钟㖞"老板娘友善咁样通知,等!我当然等啦!我嚟咗八次,又点会因为20分钟要唔等?
耳边听到打蛋声,听到火炉嘅声音,20分钟后美丽期待已久嘅咸牛肉炒蛋公仔面终于嚟到我嘅面前。
又圆又大嘅咸牛肉煎蛋上枱嘅时候仲睇到啲油响度滚,金黄色我外边香浓,美味嘅煎蛋下便系,煮得唔会太熟刚刚好嘅椰菜,大少少油又唔会太淋,底层当然不少得就系美味嘅出前一丁公仔面,水唔多,亦都唔会住得太淋,带点硬度,煮一个好食嘅公仔面其实都唔容易。
我好钟意呢一种坐系街边,食住简单嘅公仔面的感觉,可能隔离有一班地盘工作人员,饮住啤酒讲住粗口,你可能觉得佢系噪音但系我觉得呢一种感觉都蛮舒服,因为我睇到佢哋虽然粗鲁但十分友善。
呢一度嘅奶茶同样依然水准,奶茶两者配合得好好,不过少甜仍然过甜。我见到隔离𠮶位先生同我一样大同一个公仔面,佢嚟到嘅时候望住碗面的眼神,我知道佢同我一样,好感动耶!
然后我好开心咁样将呢一张相send比一个个朋友,得到嘅回覆系"傻婆" "有冇咁好食" "我次次都食到㖞点解你次次食唔到" what ever ~ 其实呢个公仔面唔系特别到要去七次,但有好多野无得解,至少我为自己想食嘅嘢努力,最后都比我食到!
美食同爱情都系一样,你知道只有甚么最吸引你。