餐厅: 一杯鐵板燒居酒屋
资讯:

2014-12-18 6610 浏览
APM高楼层一向多食肆,每间都各有特色。今次呢间系经朋友推介而黎,果然无令人失望!首先系等位方面,的确每次黎亲都好多人等,而且等既时间都相当之耐,但真系好想食所以就照等。最后一个钟左右就可以入座了。由于野食真系好好味,所以等咁耐都唔会话太炆。店内环境亦都比想像中好,虽然系以铁板烧为名,但系场内一D都唔焗促,去油烟系统几好,唔会令客人觉得唔舒服,楼底亦较高,加上灯光配搭,几有居酒屋嘅气氛!今晚系同男朋友两个人食,叫左串烧、烧蕃薯、关西烧、蕃茄海鲜意粉等等。串烧无太大惊喜,反而关西烧同烧蕃薯真系值得一赞!1. 烧蕃薯:★★★★★。以往都喺唔同食店食过烧蕃薯,但无一间及得上“一杯”,蕃薯非常甜,食得出果种甜系来自蕃薯本身,而非外加蜜糖或者糖浆而来的,同一般食店唔同,非常欣赏呢一款小食。2. 蕃茄海鲜意粉:★★★✰✰。因为只有两个人嘅关系,我地只系叫小食又唔够饱,但分开叫正食(乌冬拉面)又会太多,所以就本住试新野既心拣左呢个蕃茄海鲜意粉(EXACTLY个名唔太记得了),上菜时卖相都好好无咩大问题,但味道就似乎争咁啲,蕃茄汤底略嫌淡左啲,意粉同各样配料都普普通通,只能够话系不过不失。3. 各样串

烧蕃薯、蕃茄海觧意粉
烧蕃薯
蕃茄海觧意粉
各样串烧(牛、帆立贝、芝士鸡串):★★★✰✰。都还可以,帆立贝比较普普通通。牛串食既时候仍然有血水,扣左少少分。芝士鸡串都几好味,但切记一定要趁早食,尤其而家天气冻,如果芝士冻左会无咁好食。
串烧(牛、帆立贝、芝士鸡串)
关西烧:★★★★★。叫左咁多样,除左烧蕃薯外,最好食就系呢个关西烧喇。酱汁同馅料都非常足料,不过肉同其他配料既位置唔太平均,搞到男友食左3旧,得1旧系有肉
其他比我食左。份量方面,两个人食完仲有啲饱,如果多一个人Share呢个份量就Perfect喇!虽然店员无比我地影左相先切,但系切完都仍然系好靓卖相!
关西烧
梳打+乳酸饮品:★★★★✰。因为我比较喜欢乳酸味的饮品,所以呢杯可以话系几岩我口味,系最原始既益力多味,亦都好开胃!男友果杯梳打都系不过不失,正常味道!
梳打饮品
乳酸饮品
题外话/补充资料: 7-8PM食饭时段真系会等得比较耐,但同时其实有好多人都会走左,所以只要耐心D等多一阵,会好快就可以入座。
2014-12-04
等候时间
60 分钟 (堂食)
烧蕃薯、蕃茄海觧意粉
烧蕃薯
串烧(牛、帆立贝、芝士鸡串)
关西烧
梳打饮品