2024-09-26 7233 浏览
Bookmark咗接近1年,全因小贪心,想趁生日去食,可以获赠蛋糕吖嘛~订位要喺2个月前进行,虽然到访时系平日下午,但食客唔少,几乎满座,所以尽早订位系必须。另外,订位入座时间系每15分钟一轮,我同狗狗爸爸早到,幸好上一轮有食客已离开,餐厅先可以安排我哋喺5分钟内入座,否则就要直接等到订座时间。我哋点咗3道菜午餐,一肉一素。侍应话2个人要食相同数量菜式,应该系要达到上菜时的一致性。首先上台系酸种面包,小小原个面包,一开四,配以椰子油制的软身素牛油。面包可追加。第一次送上的面包虽然好食但唔暖,所以外层过硬。牛油的咸味突出,食耐咗或食得多,会感觉略咸,而优点系佢非常软身,一搽即刻会化成半液态的油,流入酸种面包的孔洞,令成块包充满油脂,好可口!我哋喺用餐期间追加咗一次,第二次送上的面包烘得够暖,外层冇咁硬,趁热食就更加食到面包外脆内软的口感。追加面包时,第一次用过的牛油有剩,但侍应表示要收走,再俾过一件新牛油,显示出餐厅对食物的完整性或presentation好有要求,但咁好味的素牛油(略咸系后期先有感既),哪怕系食剩,就咁丢咗有啲浪费。上三道菜之前会有4道开胃菜,包括紫稣叶雪芭、kambu

上三道菜之前会有4道开胃菜,包括紫稣叶雪芭、kambucha 汤、大豆布甸(?)以及红菜头棒棒糖。侍应一次过上4样食物,不过「挞Q」,其中一枝棒棒糖喺不为意下「训」低咗,要拎番入厨房。

紫稣叶雪芭:手指公的指甲大小,紫稣叶味浓,但太细粒,食感只停留好短时间,印象唔深刻

Kambucha汤:一汤匙份量,带柠檬味,酸咪咪(都几酸),几开胃

大豆布甸:非常好食!分3层,上面系碎蕃茄、红甜椒,味道特别又有层次,中间好似系以由豆奶制成的布甸,豆味浓,下层唔记得系乜,呈淡黄色,估计系蔬菜汤啫喱

红菜头棒棒糖:有少少食不出所以然,味淡,似一件由红菜头同其他淡味食材搓成的小波波,波波上的2件瓣,其中一件系姜味饼干

(前菜)蕃茄杂莓大豆慕丝:慕丝同开胃菜果个类似;酱汁带蕃茄酸,配搭以黄豆制成的慕丝/布甸,唔太适合,因为一酸(颇酸)一淡,对比过大,酸味遮盖晒豆制品的独特味道(豆味我系钟意既),所以我冇捞埋食,亦唔喜欢个酱汁

(主菜)杂菌雅枝竹:主角系雅枝竹,酱太浓及过䶢;雅枝竹系我几钟意的食材,但餐厅的煮法唔系特别出色,一般水平;杂菌冇特别;由于个酱我唔识睇欣赏,所以喺食主菜的食材时冇点嚟食,到最后唔想浪费,用面包醮啲酱嚟清碟

65%可可慕丝:慕丝下面有类似青柠味的酱,狗狗爸爸唔太喜欢,觉得既然系甜品,整到咁酸,食味麻麻;我觉得都ok,或者个酱系用嚟消滞,但侧边果两小角牛油果就唔知为乜;慕丝上的几片薄片带咖啡味,而呢个甜品原本配咖啡雪糕,但狗狗爸爸唔饮咖啡,所以我哋改咗大豆雪芭,而味道上就唔系好食得出黄豆味;可可慕丝的甜度合适,但佢唔系好够可可味,冇黑朱古力的甘苦,所以整体一般;味道虽然系复杂,但所有食材唔系好夹或好食

花生酱班㦸椰子雪芭(?):唔肯定有咩食材,但记得有椰粒/椰子碎;花生酱浓,有花生碎粒,几好食;班㦸/crepe垫底,淋晒,好难切细件嚟食,而且冇乜味;甜品的甜度合宜,食材配搭比65%可可慕丝夹;全个甜品喺表面上睇系纯白色,好靓

Latte:咖啡nutty但冇乜特别

冻朱古力:狗狗爸爸话朱古力味同牛奶味平衡,但因为咁,可可味唔太突出,有少少过甜

果盘:侍应介绍各种生果的来源地,我哋食完甜品已冇胃纳,需要外带生果同其余甜品、蛋糕;生果的质素好好,提子有葡萄酒香;蜜瓜质感软硬适中,仲好甜;火龙果比平日买到的好食

玛德连:狗狗爸爸话味道单调

朱古力挞:有朱古力味,唔过甜,但就冇乜记忆点

红莓乌龙茶:细细杯,酸甜作结,有少少解腻用途;不过,我见侍应调配时,落咗好大pat红莓酱,所以应该都几甜

柚子朱古力蛋糕:生日赠礼;非常好食!蛋糕轻盈,食落唔漏;佢层次分明但几夹,铺面的柚子酱带酸而开胃,然后系清淡的慕丝蛋糕体,里面夹咗朱古力脆脆,最入面系榛子/朱古力酱,最少有4个层次的味道同质感,食蛋糕时,感觉丰富,满足又唔会食到好饱

整体嚟讲,素食者的选项基本上系零,只系需要表示系vegan定vegetarian,同埋侍应会特别问食唔食西芹,此外就唔需要拣任何菜式;肉食者可3拣1,其中一道主菜系和牛,加$750。以素食者肉度出发,黄豆的味道以及佢的慕丝/布甸口感可以话系贯穿全餐,挑剔啲会觉得食物变化唔大。虽然写到佢的食物有少少单调,但事实上系几啱胃口、轻盈同几好食。环境方面,餐厅有少少暗,昏昏黄黄,下午时段拉上纱帘;座位坐得几舒服,但台与台之间的距离同整体空间感一般(以呢个价钱嚟讲),当full house时,行出行入要就住;餐厅冷气大,一开始唔觉,但坐咗一阵就觉得几冻,食几个钟会有少少顶唔顺。服务方面,人手虽多,但未做到有侍应可长期mark一张台,所以加水唔会即时发生;因为冇中文餐牌,坐低后我哋提出想由广东话侍应讲解,而餐厅只系尽量安排,就算个侍应系香港人,讲广东话,但有啲食材佢哋照样系用英语讲出嚟,其实我同狗狗爸爸都唔系百分百听得明,而且亦唔系每道菜都由果1-2位侍应作广东话讲解,如后续的甜品,照样系由外藉侍应英语演绎,不过虽然有少少语言不通,但侍应们都好有礼貌既。食物方面,我觉得偏咸,呢个大部分系同个人饮食习惯有关,而坐我哋隔离台的食客喺食海胆鱼子酱时亦同侍应反映咸得滞(台与台之间的距离就系我可以隐约听到佢哋同侍应沟通的内容)。嚟呢度食嘢算系一次体验,食完冇太舒服的感觉,始终酱料较浓同咸,加上甜食多,都几heavy,消化上有负担。最后,讲埋我的小贪心,就系生日可以获赠蛋糕,不过我哋发现,几乎台台客都系嚟庆祝生日架,所以餐费都差唔多系包埋个生日蛋糕架喇~~
2024-09-23
庆祝纪念