2024-08-12
有台湾同上海朋友嚟香港参加我嘅婚礼,佢哋搭飞机过嚟,婚礼后隔日就走,所以我搞完三朝回门同埋还衫,就同佢哋聚餐一下。因为搞婚礼太忙,完全冇时间去揾地方食饭,上次嚟过坐得舒服,冇限时又唔贵,就直接再嚟呢度。本来book 6点,但我太多野搞,搞到迟晒到,坐低都6:45了!今次得4个人,人太少,冇得用上次兄弟姊妹𠮶个餐牌(上次个餐牌好抵食),不过都有多人餐,又有沙律又有小食几丰富。老板娘见我哋讲国语就搭嘴问边度嚟、去咗边度玩咁,讲讲下先知我上海朋友原来系今晚9点几飞机,旺角入机场都应该要一个钟左右,吓到即刻同我哋加急整野食!但因为今次系即叫即整,上菜速度比上次慢,结果出到第一个主食,大概7:20,我朋友食两啖就要赶去搭车入机场!沙律拣番上次好好味嘅凯撒沙律,婚礼完咗我唔使戒口,可以狂食煎炸野!粗薯条即炸热辣辣,外脆内软,好正!原来台湾人唔知乜野系咖喱角,就叫咗咖喱角俾佢试吓,佢话细细只三角形咁,好得意!个餐冇瑞士鸡翼,就叫咗蜜糖鸡翼,甜甜地几好味。主食叫咗粟米蚬肉饭同鸡肉茄汁意粉,一红一白,一饭一意,今次冇汁怪,但个饭都好多汁,同埋份量真系好多,我哋食完个饭(加上得返3个人),个意粉食咗少少已
个餐冇瑞士鸡翼,就叫咗蜜糖鸡翼,甜甜地几好味。主食叫咗粟米蚬肉饭同鸡肉茄汁意粉,一红一白,一饭一意,今次冇汁怪,但个饭都好多汁,同埋份量真系好多,我哋食完个饭(加上得返3个人),个意粉食咗少少已经食唔落,结果又系打包拎走!
最后大家都好好奇朋友赶唔赶到飞机,可能因为冇行李,所以系赶到嘅!多谢你哋专登过嚟参加我嘅婚礼!