2024-12-03 101 浏览
如果你钟意简单又满足嘅和风定食,「一汁一菜」真系唔可以错过!呢间隐身于观塘源成中心嘅小店,以健康同精致嘅日式风格为主,食物款式多样之余,味道都十分出色。 和风定食($75)今次我叫左咗两个和风定食,第一个set,汤拣左 北海道产甜粟鸡肉豆乳浓汤,主菜系和风酱油炖牛肉,而小菜就要左风鸡肉烩厚扬豆腐,主食就配越光米。鸡肉豆乳浓汤入口香滑,豆乳味道浓郁但唔会太腻,加埋甜粟嘅自然甜味,饮完好暖胃。牛肉炖得好腍,酱油味唔会太重,啱啱好。而鸡肉烩厚扬豆腐就好清新,豆腐吸晒汁,嫩滑得黎有豆香味。配上烟韧嘅田牧越光米,简单又满足。 和风定食($75)第二个set,我哋叫左北海道产南瓜周打浓汤,主菜要左酱烧北海道十胜豚扒,小菜就要左吞拿昆布拌秋葵。南瓜汤好香甜,饮落有淡淡嘅奶香。豚扒煎得好香口,肉质嫩滑,配埋浓郁嘅酱汁,食得出系用心制作。而秋葵同昆布嘅搭配就好清爽,系一道非常解腻嘅小菜。 日本白桃意式奶冻($30)最后加咗$30要埋日本白桃意式奶冻,滑溜溜嘅奶冻配埋一大旧日本白桃,甜度啱啱好,为整个餐完美收尾。 总括嚟讲,呢间餐厅价钱合理,味道有水准,食完有种温暖人心嘅感觉。

和风定食($75)

和风定食($75)

日本白桃意式奶冻($30)

2024-11-29