2023-08-02
当日朋友拣左呢间中环IFC海景中菜馆补食生日饭😍🤪 抱著兴奋又期待既心情入座,一入门口就感觉相当气派✨门面以高贵墨绿色为主做左一层层既layer📸沿途穿过一条长长 旁为中国水墨画既金属镜面🪞走廊,转角位 就进入一带 必抢眼丹霞橙既沙发x 配搭一列以云石设计既高吧枱,带中式传统风混合现代摩登高端气派🌠 再行入多少少 就到达 望到海景既落地大玻璃沙发卡位 感觉几chill✨🔺假日 "special lunch"🔸黑松露虾饺•鱼子酱蟹肉烧卖•千层和牛酥味道无太大惊喜 个人最爱千层牛酥 牛味香甜 加工成点心却一点不失牛味🤩 层层酥脆👍.🔸花胶黑蒜鹿茸菌炖菜胆蹄筋汤养生汤 几款名贵山珍海味 饮完后劲有啖啖鹿茸香味 绝无丝毫苦涩味 饮到个人起胶🤣.🔸私房干鲍鱼 • 脆皮海参鲍鱼用既蚝油 火候足 细炆下 口感软熟🍽海参用左竹炭成粉 再油炸 外层认真趣"脆" 内里软绵绵 十分有惊喜❤️🥳.🔸金沙奶皇虾🍤外层满满奶皇料✨ 咬落带有蛋黄颗粒起沙既口感 选用大虎虾 食多两件就稍为有点过多 .🔸仁稔菜脯蒸野生马友鱼仁稔酱蒸鱼一流 味道特别开胃 而马友著名肉质鲜味结实 底层垫上陈村粉 连不太好食鱼既我都食哂~🥺可
🔺假日 "special lunch"
🔸黑松露虾饺•鱼子酱蟹肉烧卖•千层和牛酥
🔸花胶黑蒜鹿茸菌炖菜胆蹄筋汤
🔸私房干鲍鱼 • 脆皮海参
鲍鱼用既蚝油 火候足 细炆下 口感软熟🍽
🔸金沙奶皇虾🍤
🔸仁稔菜脯蒸野生马友鱼
仁稔酱蒸鱼一流 味道特别开胃 而马友著名肉质鲜味结实 底层垫上陈村粉 连不太好食鱼既我都食哂~🥺可想呢道菜式 系几咁令人回味
🔸威士忌三杯鸡
侍应会在移动炉头将whiskey🥃倒入已炒热既三杯鸡上 鸡件质地滑溜 但酒味唔算浓🙃
🔸砂锅炒饭
食落非一般炒饭 咸香有点特别 相信源自采用调制酱油 加 干鱼子酱🤪 味道赞赞赞
🔸咖啡慕丝 • 百利酒蛋挞
甜点有惊喜𖤹咖啡味好浓☕️唔会太甜 我食哂
蛋挞就唔多觉有Bailey既味 比较淡🫗
🔺饮品
🔸玄米桂花茶 (员工推介)
桂花香味,回味甘香 茶多酚解油腻一流
饮完可去除口中食物味道 重新品味每款食品
➖➖ ➖➖ ➖➖ ➖➖ ➖➖ ➖➖ ➖➖ ➖
自私评分:🌕🌕🌕🌕🌗
自私评论:论打卡,庆祝,聚会,呢到既排位,气氛,装潢,服务完胜。但如要自费去食 应该就试完一次就算 虽然后尾走左先知个主厨都几年轻 自己创业 同埋有见餐牌会成日更新 不过 同价位既选择都有好多🥰 btw special lunch每人@880 (未加一)
➖➖ ➖➖ ➖➖ ➖➖ ➖➖ ➖➖ ➖➖ ➖