2021-06-27
今日同个朋友👭🏻约咗去铜锣湾,对方话lunch想食拉面,我就即刻谂起呢间连续荣获咗7年米芝莲推介嘅拉面Jo😋,同事向我介绍咗好耐,但系一直都未有机会去试,今次睇嚟系个好机会喇🥰。一拉开餐厅门,就见到貌似日本人嘅店员同厨师,个感觉即刻好似去咗日本咁🇯🇵。餐厅入面其实都有啲狭窄,虽然我同朋友好好彩咁两个人坐到张四人枱,但入去嘅过程有啲艰辛,因为条通道太窄。拉面Jo有几款汤底,面都有分粗面同幼面,不过系跟汤底嘅,冇得自由拣粗幼,落单时就要记得睇清楚喇😛。豚骨拉面 ($85)多数第一次去一间拉面店,我都会叫豚骨拉面,因为我觉得豚骨汤底系拉面嘅精粹,想评论一间拉面店好唔好,就要试下个豚骨拉面嘅水准😎。个豚骨拉面都冇令到我失望,个汤底够香浓得嚟又唔会太油太肥腻,不过对口味偏浓味嘅人嚟讲,可以会相对较淡。面质方面,我本身就偏好幼面,佢既软硬度亦非常适中👍🏻。而两片叉烧既肥瘦对我嚟讲都啱啱好,唔会太肥。个拉面有笋呢个系我个人嘅加分位呀,因为我真系超钟意食笋㗎。蒜油豚骨拉面 ($88)而我朋友就叫咗蒜油豚骨拉面,佢话蒜油同豚骨汤嘅比例嚟得啱啱好,唔会俾蒜油抢过哂个豚骨味,组合出嚟嘅效果好balanced
豚骨拉面 ($85)
豚骨拉面
蒜油豚骨拉面 ($88)
而我朋友就叫咗蒜油豚骨拉面,佢话蒜油同豚骨汤嘅比例嚟得啱啱好,唔会俾蒜油抢过哂个豚骨味,组合出嚟嘅效果好balanced。
蒜油豚骨拉面
自家制饺子 ($45)
另外,我地都叫咗一份饺子。呢个就正常冇咩特别惊喜,味道不过不失,馅料唔会太咸,卖相亦睇得出系煎得唔错。
自家制饺子
整体嚟讲,我同我朋友都几满意,觉得喺香港食到呢个水准既拉面都算唔错,有机会都会想再嚟试下其他汤底呀😍😍!