2023-11-06 547 浏览
平时比较少去粉岭,但原来联和墟一带都有好多小店餐厅。今次就嚟试下呢间日式小店。餐厅装修及布置带点田园及可爱风格,门外户外区左右各设有长枱,室内区空间感十分充足阔落,四周有好多不同类型的画作及手工艺摆设,都几有特色。❇️黑泷叉烧拉面(黑蒜汤)配日式煎饺(2件) $68▶️每次食拉面我都一定会先品尝一下个汤底,因为汤底往往系成碗面的灵魂所在。以往试过响其他拉面店食黑蒜汤底拉面,好多时都会有过咸或过浓味的情况,以致影响成碗面的味道,但呢度的黑蒜汤底有黑蒜香味但又唔会过咸,更加唔会饮完D汤觉得口渴的问题,唔错!👍🏻拉面软硬度适中亦颇弹牙,叉烧肉质够腍而且有肉汁,加埋半熟流心蛋,估唔到呢度的拉面比起好多拉面店都做得出色!而煎饺亦炸得香脆,呢个价钱真心超值!🤩❇️蒲烧鳗鱼丼 $88▶️上枱先知原来系鳗鱼蛋包饭嚟。原条鳗鱼外皮烧得香脆,肉质juicy,下层的蛋够滑,入面饭量都几多❇️章鱼小丸子(4粒) $22▶️章鱼烧新鲜即制上枱热辣辣,入面有足足3-4粒八爪鱼粒,而且好有咬口😋最后试埋佢地的特饮 (跟餐半价+$18)❇️紫泷▶️由荔枝、青柠、蝶豆花及梳打制成,上紫下黄的颜色卖相好吸引,饮落有好香荔枝味但又唔会太甜
❇️黑泷叉烧拉面(黑蒜汤)配日式煎饺(2件) $68
❇️蒲烧鳗鱼丼 $88

❇️章鱼小丸子(4粒) $22

最后试埋佢地的特饮 (跟餐半价+$18)
❇️紫泷

❇️青泷
▶️由桃汁、橙汁及梳打制成,薄荷绿色,无论卖相及味道都好清新

呢度整体食物质素都相当不错,而且价钱相宜,坐得舒服,属性价比高之日式餐厅之选!👍🏻
2023-11-04
下午茶