2025-01-16
中式早餐嘅仪式感对我嚟讲就系食碗生滚粥 叫碟肠粉炸両油炸鬼中学回忆饭最钟意去粥舖平靓正但地方会噏耷啲近排同屋企人经开旺角见到有间新开既粥粉面舖新装修望落光猛坐得舒服试试佢盛记粥面地址: 旺角花园街3-5号鸿威大厦地下11号舖电话: 28186368舖头位置喺旺角出口行过嚟大概六至8分钟左右喺新宝戏院对面 唔难揾到舖头开朝早11点如果你谂住黎食早餐都要11点后否则只会摸门钉餐牌嚟讲主食主要分生滚粥粉面肠粉同饭类而饮品嚟讲最特别嘅系可以叫到柠檬薏米水同桑寄生蛋茶我哋一行四人叫咗1️⃣招牌状元及第粥-粥底绵滑,食得出系诚意之作,入边嘅𩠌亦份量十足,猪润猪肚猪粉肠手打猪肉丸最少各两件,猪润弹牙爽口有厚度,内脏亦清洗得干净冇怪味,正!及第粥达人认证!2️⃣盛记花菇鸡米粉-呢个配搭第一次喺粉面舖见到,但花菇用料靓食落去好饱满厚肉,清爽得黎又好味,食得辣嘅建议加埋佢哋自制嘅虾米辣椒油,口感提升!3️⃣鲜虾肠粉-鲜虾肠粉用料绝无欺客,鲜虾大大粒,爽口新鲜弹牙,肠粉滑嫩,再配埋辣椒籽😋😋4️⃣葱花虾米炸两肠-所有炸两肠都系即叫即包,入边嘅油炸鬼非常脆口新鲜,配埋葱花虾米,仲要可以自助式任加酱料,啱晒个人口味!5️⃣双拼云吞
食碗生滚粥 叫碟肠粉炸両油炸鬼
2️⃣盛记花菇鸡米粉
3️⃣鲜虾肠粉
4️⃣葱花虾米炸两肠
5️⃣双拼云吞水饺
-真材实料,云吞水饺各有特色,个人偏好云吞!
坐咗入舖头唔够5分钟已经全场爆满,你听得出周围都好多系回头客熟客,大家对于佢哋嘅热爱系唔介意搭枱,匆匆忙忙黎叉叉电!
讲起又想过去食碗粥😂